Index Vakbarát Hírportál

Friss képek kerültek elő a romániai földrengésről

2023. február 14., kedd 17:49

Újabb, 5,7-es erősségű földrengés rázta meg Románia déli, olténiai részét kedden délután, alig tíz kilométernyire attól a településtől, amelynek a térségében hétfőn 5,2-es erősségű földmozgást észleltek – közölte a román Országos Földtani Intézet (INFP).

Az újabb földrengés az INFP szerint helyi idő szerint 15 óra 16 perckor következett be, 40 kilométeres mélységben, Craiovától 102, Nagyszebentől 120, Pitestitől 146 kilométeres távolságra. A földmozgást fél órán belül két kisebb – 3,4-es erősségű – utórengés követte.

Az amerikai földtani intézet (USGS) gyorsjelentése szerint a romániai földmozgás 5,5-ös erősségű volt, és 10 kilométeres mélységben történt, a Zsílvásárhelytől (Targu Jiu) 10 kilométernyire északra lévő Lelesti község térségében.

A román hírtelevíziókban megszólaltatott tanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsílvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg. Craiován az áruházak polcairól palackok borultak le, az emberek Olténia számos településén kirohantak az épületekből.

A földmozgást Bukarestben és Kolozsváron is érezni lehetett. Sérülésekről a földrengés epicentrumához legközelebb található megyeszékhely, Zsílvásárhely polgármestere szerint nem érkezett bejelentés.

Az Új Magyar Szó információi szerint a rengést Kolozs, Maros, Szilágy és Bihar megyében is érezni lehetett. A Romániai Földfizikai Intézet szerint Gorj megyében 6,2 kilométeres mélységben mozdult meg a föld. A lap azt írja, a belügyminisztérium egy munkacsoportot hozott létre a vészhelyzeti reagálási rendszer felügyeletére.

Az országos földfizikai intézet közleménye szerint az 5,7-es erősségű földrengést két utórengés is követte. A két utórengés közül az első 3,5-ös erősségű volt, ami 5 kilométeres mélységben történt, epicentruma Nagyszebentől 101, Temesvártól 169, Kolozsvártól 181 kilométerre volt. A második, 3,4-es erősségű utórengés 10 kilométeres mélységben következett be, Craiovától 100, Nagyszebentől 110, Temesvártól 167, Aradtól 187 és Kolozsvártól 189 kilométerre.

Ezt kell tenni földrengés esetén

A Katasztrófavédelmi Felügyelőség számos ajánlást fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy miként kell eljárni földrengések esetén. Kiemelték, hogy a következő ajánlásokat azután is haladéktalanul alkalmazni kell, miután a földrengés véget ért:

Magyarországon is lehetett érezni

Mint megírtuk, hétfő délután helyi idő szerint 16:58-kor a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Romániát. A rengés 15 kilométeres mélységben történt, epicentruma a Gorj megyei Olténiában volt. A földtani intézet szerint több településen is érezhető volt a földrengés. Nem sokkal később közölték azt is, hogy egy újabb, a Richter-skála szerinti 3-as erősségű földrengés történt hétfőn helyi idő szerint 17:21-kor a Gorj megyei Olténiában.

Süle Bálint szeizmológus az Indexnek elmondta, hogy Magyarország délkeleti részén a romániai földrengés utóhatását érezhette a lakosság. A szakember elárulta, hogy eddig nagyjából 15 bejelentés érkezett be hozzájuk Szegedről és Békéscsabáról, ahogy hétfőn is ennyien észleltek földmozgásokhoz köthető jelenségeket Csongrád és Békés vármegyében. 

A szakember ugyanakkor mindenkit megnyugtatott: Magyarországon nem várható nagyobb kárral járó, 6-os erősségű földrengés, hiszen – mint korábban lapunknak is elmondta – erre 40-50 évente van hazánkban esély.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Ivan Damanik / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok