Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló ítélet: lopásért levágják három ember kezét Szudánban

2023. február 14., kedd 12:30

Egy szudáni bíróság döntése szerint lopás miatt levágják a kezét három embernek. Az ítélet nagy megbotránkozást váltott ki, mivel erre közel egy évtizede nem volt példa az afrikai országban.

A három huszonéves férfi gázpalackokat lopott Szudán legnépesebb városában, Omdurmanban. A bűncselekmény miatt két hete ítélték el őket, azonban az ítéletre csak most derült fény, és 

Sokan attól tartanak, hogy az országban ismét nagyobb teret nyerhet a radikális iszlamizmus.

A három férfi a kézlevágás mellett még fejenként 3 év börtönt, valamint 2 millió szudáni fontnak (kb. 1,4 millió forint) megfelelő pénzbüntetést is kapott. Az elítélteket jelenleg a főváros, Kartúm közelében őrzik egy börtönben. Arról nincs hír, hogy az amputációkat – melyekhez hasonlóra közel egy évtizede nem volt példa Szudánban – mikor fogják végrehajtani.

Az African Center for Justice and Peace Studies nevű, ugandai székhelyű civil jogvédő szervezet azzal vádolta a szudáni hatóságokat, hogy törvénytelen eljárást folytattak le a három férfival szemben: nem biztosítottak nekik megfelelő jogi képviseletet, és nem bizonyították kellő mértékben az elítéltek bűnösségét sem,

ugyanis a súlyos ítélet mindössze más emberek tanúvallomásán alapul. 

Szudánban 15 hónapja volt egy katonai puccs, amely destabilizálta az országot. „Sajnos, az országban lezajlott politikai változások ellenére semmi sem változott az emberi jogokat illetően – nyilatkozta az elítéltek védőügyvédje a The Guardian szerint.

A lap arra is emlékeztetett, hogy Szudán 2021 augusztusában csatlakozott ahhoz az ENSZ-egyezményhez, amely a kínzás és más embertelen, megalázó büntetések tilalmáról szól. A gyakorlatban azonban nem tartják be az egyezményben foglalt előírásokat, ugyanis „nincs meg erre a szándék azoknál az embereknél, akik a hatalmat gyakorolják” – mondta erről a három férfi védőügyvédje.

   

Rovatok