Index Vakbarát Hírportál

Orbán szövetségese visszatér Brazíliába, és az ellenzék vezetője lesz

2023. február 15., szerda 07:33

Jair Bolsonaro volt brazil elnök márciusban vissza akar térni Brazíliába, hogy a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva elnökkel szembeni politikai ellenzék élére álljon, és megvédje magát a vádakkal szemben, amelyek szerint a múlt hónapban a kormányépületek ellen támadásokra buzdított.

„A jobboldali mozgalom nem halt meg, és tovább fog élni” – mondta Bolsonaro az első interjújában, amelyet azóta adott, hogy tavaly év végén, a da Silvával szemben elszenvedett szoros választási vereséget követően Floridába távozott Brazíliából. A volt elnök a kongresszusban és az állami kormányokban lévő támogatóival együtt dolgozik majd 

az abortusz, a fegyvertartás és más, szerinte a családi értékekkel ellentétes ideológiák elleni küzdelemben,

továbbá az általa üzletbarátnak nevezett politika előmozdításán .

Hová tűnt?

Bolsonaro, aki kezdetben nem ismerte el vereségét, úgy tűnt, hogy mérsékli a választási eredményt ért kritikáit.

A vereség a választási folyamat része. Nem mondom, hogy csalás történt, de a folyamat elfogult volt. 

 mondta a volt elnök. A brazil választási hatóságok a szavazatok 50,9%-ával da Silvát hirdették ki az elnökválasztási verseny győztesének. A szavazást a választási megfigyelők, köztük az Amerikai Államok Szervezete is szabadnak és tisztességesnek ítélte, az Egyesült Államok és több tucat más ország is elismerte da Silva győzelmét.

Bolsonaro terveit jelentős spekulációk és bizonytalanság övezte. A 67 éves exelnök diplomáciai vízummal érkezett az Egyesült Államokba, és több mint egy hónapot töltött Floridában, barátai otthonában, akik közül az egyik egy brazil harcművészeti szakértő. A brazil ügyészek közben azzal vádolták Bolsonarót, hogy januárban zavargásokra uszított a közösségi médiában közzétett, választási csalásra figyelmeztető bejegyzéseivel. 

Zavargások a választási eredmények után

Január 8-án emberek tömegei – akik közül sokan Bolsonarót támogatták – megrohamozták a brazil főváros kormányépületeit, köztük a Legfelsőbb Bíróságot és a Kongresszust. A Bolsonarónak a zavargásokban játszott szerepét vizsgáló ügyészek nem kívánták kommentálni a Brazíliába való visszatérési terveit.

Bolsonaro elmondta, hogy megdöbbentették az erőszakos cselekmények, amelyeket akkor a Twitteren közzétett bejegyzésében elítélt. De szerinte tévedés azt állítani, hogy a támadások da Silva kormányának megdöntésére tett kísérletnek minősülnek.

Puccs? Milyen puccs? Hol volt a parancsnok? Hol voltak a csapatok, hol voltak a bombák?

– kérdezte.

Az elnökválasztás előtti időszakban da Silva azzal kampányolt, hogy ígéretet tett a szegények életének javítására és az éhezés megszüntetésére, miközben bírálta Bolsonaro az állami vállalatok privatizálására és a fegyvertartás jogára vonatkozó terveit.

Bolsonaro ellenzékben

A korábbi elnököt meglepte a választási veresége, mert pártja erősen szerepelt az állami és kongresszusi választásokon. „Az emberek velem voltak, az agrárgazdaság velem volt, az evangélikusok nagy része velem volt, az ipar velem volt, a fegyvertulajdonosok velem voltak” – mondta.

Bolsonaro most úgy tekint magára, mint „a jobboldal országos vezetőjére  jelenleg nincs más”. Elmondta, hogy a jövő évi önkormányzati választások előtt több mint 5 ezer településen támogatni fogja a konzervatív jelölteket – mondta a volt elnök a The Wall Street Journal című lapnak.

Bolsonaro még mindig nagyon népszerű vezető… még mindig képes arra, hogy emberek millióit és millióit tömörítse

– mondta Leonardo Barreto politikai elemző, aki szerint az exelnök gondot okozhat da Silva kormányának, ha egy szervezett ellenállási mozgalmat lesz képes indítani. De megjegyezte, sok függ majd Bolsonaro jogi csatározásaitól és attól is, hogy milyen pénzügyi erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy ennyi jogi ügyet meg tudjon vívni a bíróságon.

Arra a kérdésre, hogy tett volna-e valamit másképp elnöksége alatt, Bolsonaro a Covid19-járvány kezelésére reflektált, amely a kormány adatai szerint 700 ezer brazil halálát okozta. Bolsonaro a koronavírust „kis influenzának” nevezte, és gyakran bagatellizálta a veszélyeit. Azonban most Bolsonaro nem mondana semmit az ügyről, hanem az egészségügyi minisztériumra bízná a kérdést.

Az is kiderült, hogy még mindig nem döntötte el, hogy ő maga újra indul-e az elnökségért, szerinte a munka sokkal nehezebb, mint ahogyan azt elképzelte. Bolsonaro egyébként nagyon szeretne hazatérni, de nyugtalanítják hazatérésének jogi kockázatai.

A semmiből is jöhet egy börtönparancs

– mondta Bolsonaro.

Majd elmesélte elődje, Michel Temer elnök esetét, akit korrupciós vádakkal kapcsolatos előzetes letartóztatásba helyeztek néhány napra, miután 2018 végén távozott hivatalából. 

(Borítókép: Jair Bolsonaro 2023. január 31-én. Fotó: Joe Skipper / Reuters)

Rovatok