Index Vakbarát Hírportál

Lazulnak a járványügyi óvintézkedések Németországban

2023. február 15., szerda 06:13 | aznap frissítve

Kevesebb a halálos áldozat a németeknél, mint sok más országban, így a tervezettnél hamarabb vonják vissza a szigorításokat.

A német kormány korábban úgy határozott, hogy a koronavírus terjedését gátló óvintézkedések április hetedikéig maradnak érvényben Németországban. Ám a kedvező adatok tükrében már március 1-től visszavonják a jelentősebb korlátozásokat.

Ez azt jelenti, hogy a maszkviselés csak az orvosi rendelőt felkereső betegeknek vagy más egészségügyi intézményt, idősotthont látogatóknak kötelező. 

„A járványhelyzet hetek óta stabil, és bár a német lakosság viszonylag idős, az átoltottság pedig alacsony, kevesebb a halálos áldozat, mint sok más országban“ – jelentette ki Karl Lauterbach német szövetségi egészségügyi miniszter. A miniszter arról is beszélt, hogy a kedvező helyzet nemcsak a következetes német járványkezelésnek köszönhető, hanem a szélesebb szabályozási mozgástérnek is.

A miniszter hozzátette, áprilisban már az egészségügyi intézményekben sem kell majd maszkot hordani.

Lauterbach mindezek mellett hangsúlyozta, hogy a járványnak nincs vége, így továbbra is óvatosságra kéri az embereket. A lazításokat azzal magyarázta, hogy a koronavírus már nem fenyeget oly módon, mint korábban, ellenőrizhetővé vált a mindennapokban.

Németországban 2020 áprilisában vezették be először a maszkviselési kötelezettséget, ez a szabály pedig a legtöbb tartományban csaknem három évig érvényben volt.

Rovatok