Index Vakbarát Hírportál

Betelt a pohár a dolgozóknál, leáll a közlekedés több németországi repülőtéren

2023. február 15., szerda 20:42

Sztrájkba kezdenek több németországi repülőtéren is péntektől, a munkabeszüntetés érinti a frankfurti és a müncheni repülőteret is.

Sztrájk miatt nem indít és nem fogad utasszállító járatokat pénteken Németország legnagyobb, frankfurti repülőtere. Ugyanez várható az ország második legnagyobb müncheni repterén is, továbbá egész nap szünetel majd a közlekedés a hamburgi nemzetközi repülőtéren. Emiatt komoly fennakadásokra, késére, járattörlésre lehet majd számítani – tájékoztatott az MTI. 

A munkabeszüntetést a Ver.di szakszervezet hirdette meg, amely többek között a frankfurti, a müncheni és a hamburgi mellett a brémai, a dortmundi, a hannoveri és a stuttgarti nemzetközi repülőtér földi kiszolgálószemélyzetét és közlekedésbiztonsági dolgozóit szólította fel sztrájkra.

A kényszerszünet várhatóan minden érintett reptéren péntek éjféltől szombat hajnali egy óráig tart.

A bejelentés szerint a nem kereskedelmi járatok közlekedhetnek majd, így elindulhatnak a földrengés sújtotta törökországi és szíriai katasztrófaövezet lakóinak szánt segélyszállítmányok, Münchenben pedig fogadják a világ legrangosabb biztonságpolitikai fórumára, a Müncheni Biztonsági Konferenciára (MSC) érkező vendégeket is – az államfőket, kormányfőket, minisztereket, vállalatvezetőket – szállító gépeket.

Elégedetlen a személyzet

A munkabeszüntetés a közszférában dolgozó nagyjából 2,3 millió munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokhoz kapcsolódik. A Ver.di 10,5 százalékos és legalább 500 eurós béremelést követel, a nyomásgyakorlást az eredménytelen tárgyalásokkal indokolja.

A közvetlenül vagy közvetve érintett munkavállalói csoportok közé tartoznak például a repülőtéri tűzoltók, a légi közlekedés rendészeti területén dolgozók és a helyi – tartományi – tulajdonban lévő reptér-üzemeltető vállalatok számos más alkalmazottja is.     

A németországi légi közlekedésben már szerda reggel is komoly fennakadások voltak, mert egy frankfurti vasúti építkezésen megsérült a frankfurti központú Lufthansa-csoport informatikai rendszere. A meghibásodás miatt órákig nem tudtak Lufthansa-járatokat indítani Frankfurtból, a fennakadás ráadásul problémát okozott több más németországi reptér menetrendjében is.

(Borítókép: A frankfurti repülőtér 2020-ban. Fotó: Thomas Lohnes / Getty Images)

Rovatok