Index Vakbarát Hírportál

Lemond a skót kormányfő

2023. február 15., szerda 11:18

Nicola Sturgeon 2014 óta vezette Skóciát.

Lemond Skócia függetlenségpárti kormányfője – jelentette be a BBC.

Jelenleg még hivatalos bejelentés nincs, és azt sem tudni, hogy pontosan mikor hagyja el pozícióját a skót első miniszter – Skóciában így hívják a kormányfőt, mivel az Egyesült Királyságnak csak egy miniszterelnöke lehet, az pedig jelenleg a konzervatív Rishi Sunak. Sturgeon helyi idő szerint délelőtt 11-kor (magyar idő szerint délben) tart sajtótájékoztatót, valószínűleg itt jelenti be hivatalosan, hogy mikor fog távozni.

Sturgeon azután kényszerül lemondásra, hogy hatalmas politikai vitát váltott ki Skóciában, amiért egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami lehetőséget adna mindenkinek, hogy megválaszthassa saját nemét. A progresszív javaslat mellett vannak pró és kontra érvek, azonban abból botrány keletkezett, hogy

először a nőknek fenntartott börtönbe zárták azt a személyt, akit a bíróság két nő megerőszakolása miatt ítélt el, mivel Isla Brysonként magát nőként definiálta.

Ugyanakkor a BBC-nek Sturgeon közeléből egy meg nem nevezett forrás úgy fogalmazott, hogy egyszerűen belefáradt a kormányfői feladatába.

Sturgeon 2014-ben vette át a skót függetlenségpárti baloldali Skót Nemzeti Párt (SNP), illetve Skócia vezetését, miután elődje, Alex Salmond lemondott, amiért a 2014-es függetlenségi népszavazáson alulmaradtak a skót nacionalisták, és az Egyesült Királyság része maradtak. Sturgeon azóta határozottan vezette mind pártját, mind Skóciát, és arra készült, hogy idén ismét népszavazást tartanak a függetlenség kérdéséről, amit jelenleg London nem engedélyezne.

Jelenleg pontos információ nincs, hogy mikor választhatják meg utódját, és azt sem tudjuk, hogy képviselői mandátumáról is lemond-e Skócia történetének leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányfője.

(Borítókép: Nicola Sturgeon 2023. február 6-án. Fotó: Jane Barlow / Getty Images)

Rovatok