Index Vakbarát Hírportál

Instagram-bejegyzése miatt tartóztattak le egy lányt Oroszországban

2023. február 15., szerda 13:36

Oleszja Krivcova egy 20 éves egyetemi hallgató Oroszországban, aki jelenleg házi őrizetben van. A lányt a közösségi médiában tett háborúellenes bejegyzései miatt tartóztatták le, és hivatalosan is terroristaként tartják számon.

A 20 éves orosz Oleszja Krivcova jelenleg házi őrizetben van, lábán nyomkövetővel, és minden mozdulatát figyeli a rendőrség. A BBC beszámolója szerint a lányt a közösségi médiában tett háborúellenes bejegyzései miatt tartóztatták le.

Minden azzal kezdődött, hogy a Krími hídon történt robbanásról közzétett egy Instagram-sztorit, reagálva arra, hogy az ukránok mennyire örültek a történteknek. Ezt követően megosztotta egyik barátja háborúról szóló posztját is, a „dráma” ekkor kezdődött.

Éppen anyámmal beszéltem telefonon, amikor hallottam, hogy nyílik a bejárati ajtó. Rengeteg rendőr jött be. Elvették a telefonomat, és azt kiabálták, hogy feküdjek a földre

– nyilatkozta Oleszja, akit terrorizmussal és az orosz fegyveres erők lejáratásával vádolnak. Akár tíz év börtönbüntetés is várhat rá.

Soha nem gondoltam volna, hogy valaki ilyen hosszú börtönbüntetést kaphat azért, mert valamit feltesz az internetre. Ugyan hallottam őrült történeteket, de nem foglalkoztam velük

– fogalmazott.

Oroszországban hivatalosan is terroristaként tartják őt számon. „Amikor rájöttem, hogy ugyanarra a listára kerültem, mint az iskolai lövöldözők és az Iszlám Állam terroristái, elképedtem” – mondta. A házi őrizet szabályai szerint a telefonját és az internetet sem használhatja.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok