Index Vakbarát Hírportál

Schengeni vízumért özönlenek hozzánk az orosz turisták

2023. február 15., szerda 09:03

A Rzeczpospolita lengyel lap szerint a Kreml Magyarországot, Görögországot és Olaszországot az orosz kormányzathoz lojális államnak tartja. A cikk szerzője megjegyzi, hogy ezekben az országokban a legkönnyebb schengeni vízumot szerezni orosz állampolgároknak.

A lengyel lap az Oroszországi Utazásszervezők Szövetsége (ATOR) piaci szereplőkkel folytatott konzultációja után írta ezt. A szükséges dokumentumok kiadását Magyarország, Görögország és Olaszország vízumközpontjaiban teszik lehetővé a leggyorsabban orosz embereknek. A szövetség hozzáteszi:

Magyarország jelenleg az orosz turisták egyik legnépszerűbb európai úti célja.

A nagykövetségeken akkreditált orosz utazásszervezőknek nincs gondjuk a botokkal (a hálózaton automatizált műveleteket végrehajtó számítógépes programmal) a magyarországi és görögországi vízumközpontokban történő regisztrációkor, mert a nagykövetségeknek megvannak a saját lehetőségei.

A Rzeczpospolita azt írja, hogy emellett 

Magyarország továbbra is lojális vízumpolitikát folytat az oroszokkal szemben, még az uniós szankciók mellett is.

Magyarország úti célként a könnyű vízumszerzés mellett azért is népszerű az oroszok körében, mert olcsók a repülőjegyek és a különféle kiszolgálások is kedvező áron történnek. Emellett Magyarország egész évben elérhető, és szinte mindenféle igényt ki tud elégíteni.

Az utazásszervezők tapasztalatai szerint Olaszország is a „könnyű úti célok” közé tartozik: az orosz állampolgárok személyesen is igényelhetnek vízumot. A piaci szereplők pedig nem követik nyomon a bot ilyen irányú tevékenységét.

Már a koronavírus-járvány előtt elkezdték használni a vízumpiacon a vízumközpontokban rendszeres regisztrációs kérelmeket generáló és a szabad szlotokat lefoglaló automatizálási eszközöket (botokat) – hangsúlyozzák az ATOR képviselői. Arról azonban nem tesznek említést, hogy ezeknek a programoknak a használata csak az Ukrajna ellen indított háború után terjedt-e el.

A szövetség kiemeli, hogy

más uniós országokba bejutni ilyen programok használata nélkül „nehézkes és legtöbbször lehetetlen” az oroszok számára.

A botok esetében még a franciaországi vízumközpontokban rögzítettek viszonylag aktív használatot.

„Elvileg minden, ezen a piacon dolgozó szakember normálisan érzékeli a botokkal kapcsolatos helyzetet – ez a mi valóságunk, és ez már régóta így van” – értékelte a helyzetet a BSI Group utazásszervező.

Az ázsiai országok közül Vietnám és Indonézia a legkedveltebb célpontok az orosz állampolgárok körében.

(Borítókép:  Jászai Csaba / MTI)

Rovatok