Index Vakbarát Hírportál

Korrupciógyanúba keveredett a bukaresti főpolgármester

2023. február 16., csütörtök 13:42

Korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt bűnvádi feljelentést tett a román legfőbb ügyészségen Nicusor Dan, Bukarest független főpolgármestere ellen a feddhetetlenségi ügynökség (ANI).

A tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló korrupcióellenes intézmény csütörtökön közölte: Dan 2021 augusztusa és szeptembere között megsértette az összeférhetetlenségre és érdekellentétre vonatkozó törvényi előírásokat, amikor egyidejűleg töltötte be a főpolgármesteri, illetve a városháza alárendeltségébe tartozó több közüzem vezérigazgatói tisztségét, ugyanakkor több döntése is hivatali visszaélésnek minősül.

Az ANI jelentése szerint Dan a bukaresti parkokat és zöldövezeteket karbantartó közszolgáltató (ALPAB) vezérigazgatójaként 3 millió lejes (232 millió forintos) költségvetés-kiegészítést kért az ALPAB számára a városházától, amit aztán főpolgármesterként ő maga hagyott jóvá.

Az ügynökség szerint a főpolgármester egy rá magánszemélyként kirótt kihágási pénzbírságot a főpolgármesteri hivatal költségvetéséből fizetett ki, a pénzbírság ellen pedig a városháza jogi osztálya írta meg a fellebbezést. A közpénzekből kifizetett bírság ügyében az ANI a számvevőszéknél is feljelentette Nicusor Dant.

A főpolgármester szerint az ügynökség félreértelmezi a törvényt, ezért a bíróságtól kéri az ANI róla készített jelentésének megsemmisítését.

A rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) volt elnökét 2020-ban függetlenként, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) segítségével, a jobboldal közös jelöltjeként választották meg Bukarest élére.

Az ANI egy olyan időszakban tett bűnvádi feljelentést Nicusor Dan ellen, amikor politikai támogatottsága is megingott. Nicolae Ciuca miniszterelnök, a PNL elnöke egy tízpontos feladatlista teljesítésétől tette függővé, hogy pártja támogatja-e a továbbiakban a főpolgármestert.

Nicusor Dant főleg a PNL koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) támadja, mivel a 2020-ban leváltott, jelenleg családügyi miniszteri tisztséget betöltő Gabriela Fireát szeretné visszahozni a román főváros élére a jövő évi önkormányzati választásokon – írja az MTI.

Rovatok