Index Vakbarát Hírportál

Nem kap megfelelő ellátást, meghalhat a börtönben a volt georgiai elnök

2023. február 16., csütörtök 07:20

Az Európai Parlament által elfogadott állásfoglalás szerint Szaakasvili nem kap megfelelő orvosi ellátást a börtönben. Ez az ország EU-tagjelöltségét is befolyásolhatja.

A Tbilisziben fogva tartott, állítólag megmérgezett Mihail Szaakasvili volt elnök nem megfelelő orvosi ellátása veszélyezteti Georgia európai uniós csatlakozási törekvéseit − áll az Európai Parlament szerdán elfogadott állásfoglalásában.

Az hogy nem javítanak Mihail Szaakasvili helyzetén, továbbra is árt Georgia hírnevének és hátráltatja európai uniós tagjelöltségi kilátásait − áll az állásfoglalásban, amelyet elsöprő többséggel, 577 szavazattal, 33 ellenében fogadtak el. 26 képviselő tartózkodott − írta meg a Politico.

Ha Mihail Szaakasvili meghalna a börtönben, az csapást mérne a demokráciára és Georgia nemzetközi hírnevére

− olvasható a dokumentumban.

Georgia tavaly márciusban Moldovával és Ukrajnával együtt kérte uniós tagságát. A másik két országgal ellentétben azonban nem kapta meg a tagjelölti státuszt, előbb számos reformot kell végrehajtania − többek között meg kell erősítenie az ország igazságszolgáltatási rendszerének függetlenségét.

A közösséghez való csatlakozás elsöprő támogatottságot élvez Georgiában, de a 2012 óta hatalmon lévő Georgiai Álom párt nem mutatott elkötelezettséget ezen törekvések mellett, ami miatt sokan arra gondolnak, hogy a kormánypártnak fontosabb az Oroszországgal való jó viszony, mint a csatlakozás.

Egyre nagyobb a nemzetközi nyomás

Szaakasvilit 2021 októberében tartóztatták le hatalommal való visszaélés vádjával, miután önkéntes száműzetésben töltött hét év után visszatért Georgiába. Az egykori Nyugat-barát elnök azóta is őrizetben van, állítása szerint az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak.

Az elmúlt hetekben, amikor videókapcsolaton megjelent az ügyét tárgyaló tbiliszi bíróság előtt, alultápláltnak tűnt és a leépülés jeleit mutatta. 

E hónap elején a bíróság elutasította egészségügyi okokra hivatkozva benyújtott fellebbezését.

Az Irakli Garibashvili miniszterelnök vezette grúz kormányra egyre nagyobb nemzetközi diplomáciai nyomás nehezedik az Európai Unió és az Egyesült Államok részéről, hogy kezeljék Szaakasvili egészségügyi problémáit.

Lengyelország és Ukrajna is felajánlotta, hogy kezelésre befogadja a volt elnököt, de a georgiai hatóságok eddig elutasították Szaakasvili szabadon bocsátását, mondván, hogy az „destabilizálná az országot”.

Egy utolsó pillanatban, bár kisebb többséggel elfogadott módosításban a parlamenti állásfoglalás kiemelte Bidzina Ivanishvili oligarchát és volt grúz miniszterelnököt, mint a Szaakasvili folyamatos fogva tartásáért felelős személyt, aki „a volt elnök ellen személyes bosszúhadjáratot folytat”.

Bár Ivanishvili, aki az 1990-es években Oroszországban szerzett vagyont, hivatalosan már nem aktív a politikában, széles körben úgy vélik, hogy ő mozgatja a szálakat a kis kaukázusi köztársaságban.

Korábban Zelenszkijnek dolgozott

Mint azt megírtuk, a jelenleg börtönbüntetését töltő Mihail Szaakasvili egészségi állapotáról novemberben készült orvosi jelentés kimutatta: a szervezete a normális szinthez képest jóval több nehézfémet tartalmaz, köztük higanyt is. Találtak még a báriumot és talliumot is. Hogy hogyan kerülhettek ezek az anyagok a szervezetébe, eddig nem ismert.

Az orosz Országos Igazságügyi Szakértői Iroda is véleményt készített, ebben az áll, hogy az orvosok több mint 30 diagnózist adtak Szaakasvilinek, olyanokat, mint demencia és tuberkulózis.

Szaakasvili korábban vezető szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004. január 25-től Georgia elnöke, majd 2008-tól 2013-ig ismét az ország államfője volt. 2015 májusában megkapta az ukrán állampolgárságot, majd 2015. május 30-tól 2016. november 7-ig az Odesszai Területi Állami Közigazgatási Hivatal vezetője volt, de 2017-ben kiutasították Ukrajnából. 

2020. május 7-én Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnök az állami reformokért felelős Nemzeti Reformtanács vezetőjévé nevezte ki. Ekkor már Georgiában büntetőeljárás folyt Szaakasvili ellen, és később a kinevezése miatt Georgia visszahívta Ukrajnából a nagykövetét. 2021-ben tartóztatták le Mihail Szaakasvilit, miután illegálisan visszatért Georgiába, ahonnan már 2013-ban száműzték. 

(Borítókép: Mihail Szaakasvili 2013. szeptember 24-én. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)

Rovatok