Index Vakbarát Hírportál

Újabb rejtélyes haláleset Oroszországban – meghalt egy orosz védelmi tisztviselő

2023. február 16., csütörtök 16:47

Az 58 éves Marina Jankina holttestét – aki az orosz védelmi minisztérium pénzügyi támogatási osztályát vezette Szentpétervár nyugati körzetében – szerda reggel találták meg.

A nyugati katonai körzet az orosz fegyveres erők öt katonai körzetének egyike. A rendőrség Szentpétervár Kalinyinszkij kerületében, egy magas épület ablakai alatt találta meg a holttestét.

A Fontanka beszámolója szerint úgy tűnik, hogy a nő abban az épületben lakott, amely előtt megtalálták a holttestét. A rendőrség nem zárja ki, hogy önkezűleg vetett véget az életének. Az orosz Telegram-csatorna, a Mash és más orosz médiumok arról számoltak be, hogy

az épület 16. emeletén a nő tulajdonát képező dokumentumokat és egyéb tárgyakat találtak.

A lap szerint Jankina korábban a Szövetségi Adószolgálatnál dolgozott, és a szentpétervári vagyoni kapcsolatok bizottságának elnökhelyettese volt. Anton Gerascsenko, Ukrajna belügyminiszterének tanácsadója csütörtökön Twitteren kommentálta Jankina halálát.

„Holtan találták Marina Jankinát, az orosz védelmi minisztérium pénzügyi osztályának vezetőjét. Kiesett az ablakon. Halála nem az első az orosz magas rangú tisztviselők között az elmúlt évben” – olvasható a bejegyzésben.

A hadiipar több szereplője is meghalt az elmúlt időszakban

Idén januárban a háborúban használt orosz rakéták kifejlesztője, Pavel Kamnyev hunyt el, akit az orosz katonai ipar egyik meghatározó alakjaként emlegettek. Kamnyev 86 éves korában hunyt el.

Vlagyimir Neszterov, a Hrunyicsev Gépgyár egykori főigazgatója decemberben veszítette életét. Neszterov még azután is vezette az Angara hordozórakéta-projektet, hogy távozott posztjáról.

Decemberben Alekszander Buzakov, az orosz Admirális hajógyár vezérigazgatója hunyt el. Akkor a halálhírt a vállalat jelentette be egy közleményben, azt azonban nem árulták el, mi miatt vesztette életét a férfi. A pontos korát sem írták le, azt viszont igen, hogy 1980-ban érettségizett, tehát 60 év körüli lehetett.

December 25-én a 69 éves Alekszej Maszlov tábornok, az orosz szárazföldi erők egykori parancsnoka halt, meg pont akkor, amikor Vlagyimir Putyin hirtelen lemondta a látogatását abba a harckocsigyárba, ahol Alekszej Maszlov korábban értékesítési nagykövetként dolgozott.

Rejtélyes esetek az oligarchák körében is

Januárban egy autóbalesetben meghalt Magomed Abdulajev, az Oroszország részét képező Dagesztáni Köztársaság egykori miniszterelnöke. A Mash Telegram-csatorna azt írta, hogy Abdulajevet egy 55 éves férfi ütötte el egy Lada Nivával egy gyalogátkelőn.

Tavaly decemberben a hivatalos jelentések szerint leesett a lépcsőn és meghalt egy 50 éves orosz oligarcha, Dmitrij Zelenov. Zelenov az egyik legnagyobb orosz ingatlankezelő vállalat, a Don-Sztroj társalapítója volt. December 9-én halt meg a francia Riviérán, Antibes üdülővárosában.

A háború kezdete óta számos orosz oligarcha vesztette életét rejtélyes körülmények közt. Dmitrij Zelenov halálának módja kifejezetten hasonlít egy másik orosz oligarcha halálához, aki a Moszkvai Repülési Intézet vezetője, valamint Vlagyimir Putyin bizalmasa is volt korábban. Arról, hogy pontosan kik haltak meg eddig, legutóbb itt készítettünk gyűjtést.

(Borítókép:  Yuri KADOBNOV / AFP)

Rovatok