Index Vakbarát Hírportál

Hackertámadás érhette több németországi repülőtér honlapját

2023. február 16., csütörtök 18:04

Átmenetileg leállt csütörtökön több németországi repülőtér honlapja, az üzemeltetők szerint valószínűleg hackertámadás miatt. Az eset nem befolyásolta a közlekedést.

A feltételezett támadás célpontja kisebb repülőterek honlapja volt. A düsseldorfi, a hannoveri, a nürnbergi és az erfurti reptér honlapja vált elérhetetlenné több órára.

Az első vizsgálati adatok szerint úgynevezett túlterheléses támadás (DDoS) történhetett. Az elkövetők célja nem ismert – adta hírül az MTI.

A támadás

csak a honlapokat bénította meg, más informatikai rendszert nem érintett, a repülőterek menetrendjét nem zavarta meg.

Hasonló eset január végén is történt.

A Lufthansa-káosz

Németországban legutóbb szerdán volt nagyobb informatikai természetű fennakadás a légi közlekedésben. Egy frankfurti vasútépítésen megsérült négy üvegszálas kábel, aminek következtében leállt az ágazat legnagyobb német szereplője, a frankfurti központú Lufthansa csoport utasfelvételi rendszere. A meghibásodás miatt több száz járatot kellett törölni.

Utazók ezreit érintették a járattörlések, és most kártérítésre számítanak. Arndt Kempgens közlekedési jogi ügyvéd a BILD-nek tisztázta a helyzetet:

A Lufthansa teljes mértékben felelősséget vállal ügyfeleiért, az utasokért, hogy az informatika működjön. Ha a járatok lebonyolítása során problémák vagy elterelések merülnek fel, a Lufthansa köteles minden költséget vállalni. 

Ez azonban nem érvényes harmadik fél hibája esetén, mint a mostani esetben, a szakértő szerint: „Ebben az esetben a Lufthansa köteles visszatéríteni a jegyeket, de kártérítést nem fizet. Ezek rendkívüli körülmények, amelyeket a Lufthansa nem tudott befolyásolni. Ekkor a légi utasok jogairól szóló rendelet – 5. cikk (5) bekezdés, 7. cikk – értelmében nincs átalány-kártalanítás”.

Rovatok