Index Vakbarát Hírportál

Tucatnál is több halott egy kamionban

2023. február 17., péntek 20:12

Bulgáriában holtan találtak 18 embert, köztük gyerekeket pénteken egy teherautóban. A járműben csaknem 40 illegális bevándorló utazott.

Az eset a Szófiától körülbelül 20 kilométerre fekvő Lokorszko község mellett történt: a rendőrséget a közelben lakók értesítették arról, hogy egy elhagyott kamionra lettek figyelmesek.

„A teherautón mintegy 40 illegális bevándorló utazott, a farakomány alatt rejtőzködve” – olvasható a közleményben. „A 18 ember halálának oka egyelőre nem ismert, de nem közúti baleset következtében történt” – tették hozzá.

A közlemény szerint a kamion utasai közül többen elmenekültek. Felkutatásukra nyomozást indított a bolgár rendőrség, a sérülteket pedig kórházba szállították. 

A tizennyolc halott között egy hat-hét év körüli gyermek is van. A harmincnégy túlélőt – közöttük öt gyermeket – kórházba szállították. Bulgáriában 2022-ben jelentősen megnőtt az illegális bevándorlók száma, annak ellenére, hogy a déli, török határt 234 kilométer hosszú kerítés védi.

Emlékezetes, hogy 2015. augusztus 27-én egy magyar rendszámú hűtőkocsiban találtak 71 holtestet az osztrák A4-es autópályán. A 7,5 tonnás teherautó napok óta állt egy segélykérő telefonnál lévő leállósávban, Parndorf és Neusiedl között, a Bécs felé vezető oldalon. 

Az áldozatok feltehetően Szíriából, Irakból és Afganisztánból indultak Európába, köztük 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek volt.  A helyszín a magyar határtól 30-40 kilométerre fekszik. A teherautó rakteréből csöpögő folyadék és a szörnyű szag egy autópálya-karbantartónak tűnt fel, ő értesítette a rendőrséget.

A nemzetközi, afgán–bolgár embercsempészbanda tagjait elfogták, és bíróság elé állították. A bíróságon órákon keresztül sorolták a bűneiket. 

(Borítókép: Mentőautó a helyszínen Bulgáriában 2023. február 17-én. Fotó:  Stoyan Nenov / Reuters)

Rovatok