Index Vakbarát Hírportál

Még Tucker Carlson sem hitte el, hogy Bidenék csaltak a választáson

2023. február 17., péntek 18:09

A Fox News műsorvezetői komolyan aggódtak amiatt, hogy a 2020-as elnökválasztáson választási csalással kapcsolatos állításokat tettek olyan vendégeik, akik Donald Trump volt elnök csapatának tagjai voltak − derül ki a csatorna ellen indított 1,6 milliárd dolláros rágalmazási perben tett beadványokból.

„Sidney Powell hazudik” arról, hogy bizonyítéka van a választási csalásra, mondta Tucker Carlson a Joe Biden michigani győzelmét megtámadó ügyvédről egy producernek 2020. november 16-án a titkosított beadványból származó kivonat szerint − írta meg az AP hírügynökség.

A pert a Dominion Voting Systems nevű cég indította, amely a választáshoz használt elektronikus szavazatszámlálókat szállította többek között olyan csatatérállamokban, mint Wisconsin és Georgia. A Fox News korábban azt állította, hogy ezek a rendszerek nem megfelelően számolták a szavazatokat, ezt azonban a szavazatok kézi újraszámlálása nem erősítette meg, a csatorna pedig visszavonta állításait, miután a cég jogi lépésekkel fenyegetőzött. 2021 januárjában a Dominion rágalmazási pert indított Sidney Powell és Rudy Giuliani, Trump korábbi ügyvédjei ellen.

Carlson egy beszélgetésben „elszabadult hajóágyúnak” és „pokolian veszélyesnek” nevezte Powellt. Műsorvezető társa, Laura Ingraham eközben azt mondta Carlsonnak, hogy Powell „egy komplett őrült. Senki sem fog vele dolgozni. Dettó, mint Rudyval”.

Sean Hannity azt mondta egy vallomásában, hogy „az egész narratívát, amit Sidney terjesztett, egy pillanatig sem hittem el” − áll a Dominion beadványában.

A Dominion szerint a Fox News néhány alkalmazottja szándékosan erősítette fel azokat a hamis állításokat, amelyek szerint a cég megváltoztatta a szavazatok számát a 2020-as választásokon, és a Fox platformot biztosított a vendégek számára, hogy hamis és rágalmazó állításokat tegyenek.

A csatorna a sajtószabadság védelmével érvel

A hírcsatorna ügyvédei csütörtökön nyilvánosságra hozott ellenkeresetükben azzal érveltek, hogy a per nem egyeztethető össze az alkotmány első kiegészítésével, amely a sajtószabadságot védi. 

A Dominion azért indította ezt a pert, hogy megbüntesse a Foxot, amiért az a nap egyik legnagyobb sztorijáról − az Egyesült Államok hivatalban lévő elnökének és helyetteseinek azon állításairól, hogy a 2020-as választásokat csalás befolyásolta − tudósított. Maga az állítások ténye hírértékű volt

− áll a viszontkeresetben. 

A Fox ügyvédei a saját gyorsított eljárásban benyújtott beadványukban azt is elmondták, hogy Carlson többször is megkérdőjelezte Powell állításait az adásaiban. „Amikor tovább erőltettük, dühös lett, és azt mondta, hogy ne keressük tovább” − mondta Carlson a nézőknek 2020. november 19-én.

Ellenkeresetükben a Fox ügyvédei azt írták, hogy amikor a szavazástechnológiai cégek tagadták a Trump és képviselői által felhozott állításokat, a Fox News ezeket a cáfolatokat is közölte. 

(Borítókép: Tucker Carlson. Fotó: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Rovatok