Index Vakbarát Hírportál

Újabb háború törhet ki Európában, puskaporos a hangulat Magyarországtól délre

2023. február 17., péntek 09:07

Nem lehetetlen, hogy ismét háború lesz, ha nem vezetnek eredményre a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások, ezért Pristina erősíti biztonsági és védelmi kapacitásait. Ezt Albin Kurti koszovói kormányfő nyilatkozta a Deutsche Wellének adott interjúban, szúrta ki a Szabad Magyar Szó.

Kurti szerint a teljes normalizáció nem jöhet létre a kölcsönös elismerés hiányában. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a pristinai Alkotmánybíróság elvetette a szerb községek közössége megalakításának a törvényes lehetőségét, amely szerinte „rasszista elemeket” tartalmazna, és valóságos apartheid.

Szerbia nem normális ország, hanem hibrid rendszer, ami eufemizmus az autokráciára

fogalmazott élesen Albin Kurti.

Véleménye szerint Belgrád és Pristina ezért nem tud zöld ágra vergődni. A politikus azzal is megvádolta Szerbiát, hogy a koszovói intézmények elhagyására utasította az állampolgárait.

„A Koszovó északi részén élő bűnözők pedig a nép és a nemzeti identitás mögött rejtőzködnek” – vélekedett.

Évtizedek óta húzódik a balkáni konfliktus

Koszovó több mint 20 éve feszültség forrása a függetlenségét támogató Nyugat és Oroszország között, amely támogatja Szerbiát abban, hogy megakadályozza Koszovó tagságát a globális szervezetekben, köztük az ENSZ-ben.

Decemberben több határátkelőt zártak le a forgalom elől Szerbia és Koszovó között, megzavarva ezzel az Európában máshol dolgozó koszovóiak hazautazását az ünnepekre.

A Kreml határozottan cáfolta a koszovói belügyminiszter állítását, mely szerint Oroszország befolyást gyakorol Szerbiára Koszovó destabilizálása érdekében, mondván, Szerbia a szerb etnikumúak jogait védi. Az észak-koszovói szerbek, akik szerintük még mindig Szerbiához tartoznak, ellenállnak minden olyan lépésnek, amelyet szerbellenesnek tartanak.

Az Észak-Koszovóban élő mintegy 50 ezer szerb nem hajlandó elismerni a pristinai kormányt és Koszovó önálló állami státuszát. Sok szerbiai szerb és a szerb kormány támogatja őket. Az albán többségű Koszovó a Nyugat támogatásával nyilvánította ki függetlenségét az 1998–1999-es háborút követően, amelyben a NATO beavatkozott az albán nemzetiségű polgárok védelmében.

(Borítókép: Albin Kurti 2023. február 1-jén. Fotó: Armend Nimani / AFP)

Rovatok