Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyes fenyegetések miatt elköltözik Londonból egy iráni tévécsatorna

2023. február 18., szombat 18:56

A munkatársai elleni teheráni fenyegetések miatt Londonból Washingtonba helyezi át székhelyét az Iran International TV – jelentette be a fárszi nyelvű független iráni televízió.

A műholdas csatorna – amely évek óta bírálja a teokratikus iráni kormányt – az után döntött így, hogy Teherán hosszú ideje zaklatja a BBC fárszi nyelvű hírszolgálatának Iránnal foglalkozó munkatársait is. A fárszi nyelvű hírszolgálatok elleni fenyegetések száma jelentősen megnövekedett, amióta a csatornák beszámoltak az Iránban szeptember óta zajló tüntetésekről, amelyek tabunak számítanak az iráni állami televíziókban és rádiókban.

A tüntetések szeptemberben kezdődtek, amikor egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini, akit „nem megfelelő kendőviselet” miatt vett őrizetbe az erkölcsrendészet, a vizsgálati fogságban meghalt. A tüntetéseket bemutató Iran Internationalt az iráni hírszerzési minisztérium „terrorszervezetnek” minősítette, és még novemberben közölte: eljárást indítanak a csatorna és a munkatársai ellen.

Életveszélyben vannak az újságírók

Az Iran International novemberi bejelentése szerint a londoni rendőrség figyelmeztette őket, hogy két brit–iráni kettős állampolgárságú újságírója és a családtagjaik élete súlyos veszélyben forog.

Az MTI beszámolója szerint az Iran International TV vezérigazgatója, Mahmúd Enajat szombaton közölte: a televízió az után hozta meg a döntését a költözésről, hogy a londoni rendőrség tájékoztatta a csatornát a dolgozói elleni komoly fenyegetésekről.

Terrorcselekmény előkészítése zajlott?

A londoni rendőrség pénteken jelentette be, hogy őrizetbe vette az osztrák állampolgárságú Magomed-Huszejn Dovtaevet, aki ellen vádat is emeltek „terrorcselekményre készülő személy számára történő adatgyűjtés” miatt. Dovtaevet múlt héten a londoni Chiswick Business Parkban vették őrizetbe, ahol az Iran International TV tulajdonosának, a Volant Media UK-nak az irodái is vannak. A vállalat – amely egy szaúdi üzletember tulajdonában áll – üzemeltet egy Afghanistan International nevű csatornát is.

A brit rendőrség és a MI5 belbiztonsági szolgálat tizenöt összeesküvést akadályozott meg 2022 eleje óta, amelyekben az iráni rendszer ellenségeinek nyilvánított brit állampolgárokat, valamint Nagy-Britanniában élő embereket akartak elrabolni vagy megölni

– idézte a The Guardian című brit napilap Matt Jukest, a terrorellenes rendőrség főnökét.

(Borítókép: Giannis Alexopoulos / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok