Index Vakbarát Hírportál

Nem várt helyen bukkant fel Kim Dzsongun a kislányával

2023. február 18., szombat 11:01

Kim Dzsongun észak-koreai vezető elvitte lányát egy futballmérkőzésre, amellyel néhai apja születésnapját ünnepelte. A lány a hivatalos beszámolók szerint izgalmat és örömet vitt a mérkőzésbe.

A mérkőzést az ország előző vezetője, a néhai Kim Dzsongil tiszteletére rendezték. Egyes szakértők szerint Kim Dzsue rendszeres nyilvános szereplése arra utal, hogy apja utódjául készül.

Az állami média szerint Kim Dzsongun és lánya, Kim Dzsue jelenléte – aki feltehetően 10 év körüli lehet – „örömet és izgalmat” hozott a mérkőzésen. 

A labdarúgó-mérkőzést a hivatalos Koreai Központi Hírügynökség „jelentős sport- és kulturális eseményként” jellemezte, és az észak-koreai hivatalos Rodong Sinmun újság által közzétett fényképeken Kim és lánya mosolyogva és tapsolva látható a VIP-székekről – közölte a Sky News.

Korábban rakétákat is látott már a kislány

Ez a hatodik nyilvános szereplés a sorozatban, amely találgatásokat váltott ki azzal kapcsolatban, hogy vajon vezetői szerepre készül-e a vezető lánya. Legutóbb február 9-én, az észak-koreai néphadsereg 75. évfordulójának megünneplésére rendezett parádén jelent meg, ahol apja bemutatott egy új, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), amelyet a következő hónapokban tesztelhet.

A lány apja mellett szerepel több új postai bélyegen is, amelyeket a tavaly novemberi ICBM-kísérlet alkalmából adtak ki, amely az ország szerint sikeres volt.

Közben a feszültség csak nő

Az ország tovább folytatta ballisztikus rakétaprogramját, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai és a szankciók ellenére nagyobb és fejlettebb rakétákat fejlesztett ki. Az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea egy éjszakai parádén mutatta be rakétagyártó kapacitását a néphadsereg 75. évfordulója alkalmából. Minden eddiginél több interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) állított ki, és egy új, szilárd hajtóanyagú fegyvert is megemlített.

Február 17-én pedig az észak-koreai külügyminisztérium „példátlanul kemény” válaszlépéseket helyezett kilátásba pénteken arra az esetre, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok megtartja március közepére tervezett közös hadgyakorlatát.

(Borítókép: Kcna / Reuters) 

Rovatok