Index Vakbarát Hírportál

Valószínűleg már sohasem tudjuk meg, mik voltak a Pentagon által lelőtt ufók

2023. február 19., vasárnap 06:48

A Pentagon pénteken késő este közölte, hogy az egy hete Alaszka partjai és a Huron-tó felett lelőtt két objektum keresését befejezték. Kanada közölte, hogy szintén leállítja a Huron-tó átkutatását, amely a két ország határán fekszik, és befejezi a Yukon terület felett lelőtt harmadik tárgy megszerzésére irányuló erőfeszítéseit is.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzeti Biztonsági Tanácsának szóvivője korábban arra figyelmeztetett, hogy a tárgyak eredetének megállapítása nagyban függ attól, hogy sikerül-e felkutatni azok roncsait − írta meg a The Wall Street Journal.

Lehet, hogy nem tudunk 100 százalékos bizonyosságot szerezni, amíg nem találjuk meg a  törmeléket és nem tudjuk elemezni azt

− mondta.

Most, hogy a keresések véget értek, a legtöbb, amit a nyilvánosság valaha is megtudhat, az Biden elnök csütörtökön adott leírása a három objektumról. A nemzethez intézett beszédében azt mondta, hogy azok valószínűleg magáncégekhez kötődnek, szabadidős tevékenységekhez vagy tudományos kutatással kapcsolatosak, és nem Kína vagy más külföldi hatalom birtokában voltak. 

A Fehér Ház szombaton közölte, nem ad további kommentárt a tárgyak ügyében.

Az is bizonytalan, hogy az Egyesült Államok hogyan reagál az ismeretlen tárgyak esetleges jövőbeli előfordulására. Kirby elmondta, nincs olyan általános politika, amely szerint minden objektumot le kell lőni, és minden egyes kérdést eseti alapon vizsgálnak meg.

Az, hogy a kormányzat nem tudta azonosítani az objektumokat, nagyobb és komolyabb kihívásokra utal, amelyekkel a kormányzatnak szembe kell néznie, amikor az amerikai légtérbe behatoló tárgyak megértéséről és kezeléséről van szó.

A Pentagon és a hírszerző ügynökségek évek óta küzdenek azokkal a jelentésekkel, többek között a haditengerészet pilótáinak jelentéseivel, amelyek rejtélyes objektumokkal való találkozásokról szólnak.

Külön kormányzati szerv foglalkozik az ufókkal

A jelentések miatti aggodalom − amelyet talán az UFO-k iránti régóta tartó amerikai rajongás is elősegített − arra késztette a Kongresszust, hogy utasítsa a Pentagont egy olyan hivatal létrehozására, amely a rejtélyes észlelésekkel foglalkozik. 

A Pentagon All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) nevű egysége 2020-ban jött létre, hogy tisztázza a rejtélyes észleléseket, például azokat, amelyek a mostani akciókhoz vezettek.

A kongresszus egyes tagjai most azonban azt mondják, hogy a hivatal, amelynek „az azonosítatlan légi jelenségekkel (UAP) és az UAP-okkal kapcsolatos tevékenységekkel foglalkozó hiteles irodaként kellene szolgálnia a védelmi minisztérium számára”, alulfinanszírozott. 

A közelmúltbeli fejlemények rávilágítottak az ilyen potenciális behatolások észlelésének és megértésének régóta fennálló problémáira. A kínai magaslégköri ballon lelövését követően a Biden-kormányzat feltárta, hogy a Trump-elnökség alatt is voltak olyan korábbi incidensek, amelyek felderítetlenül maradtak.

Ezekről a korábbi feltételezett behatolásokról a Pentagon hírszerzési tisztviselőinek egy kis csoportja tudott, de mivel nem jutottak végleges következtetésre arról, hogy pontosan miről is van szó, a tisztviselők nem osztották meg az információt a Fehér Házzal vagy a magas rangú vezetőkkel. 

(Borítókép: az Amerikai Haditengerészet által 2023. február 13-án közreadott kép a hadsereg által begyűjött, az ország légterében február 4-én lelőtt kínai léggömbről Virginia Beach partjainál február 10-én. Fotó: Ryan Seelbach / MTI / AP)

Rovatok