Index Vakbarát Hírportál

Nappal hajat vág, éjszaka drónokra vadászik az ukrán hazafi

2023. február 19., vasárnap 15:05

A 41 éves Olekszandr Samsur, aki nappal fodrász, éjjel pedig drónvadász, egyike annak a több tízezer önkéntesnek, aki segít megvédeni az Ukrajna feletti égboltot az orosz támadásoktól.

Az orosz invázió február 24-i, első évfordulójának közeledtével Ukrajna egyre eredményesebben lövi le az orosz rakétákat és drónokat. A Reuters helyszíni tudósítója egy ukrán önkéntes, Olekszandr Samsur napjait mutatta be, aki nappal fodrászként dolgozik, éjszaka pedig drónokra vadászik.

Területvédelmi egységének tagjai között van ügyvéd és üzletember is, akikkel vállvetve szedik le az égről az iráni gyártmányú Shahed–136-os drónokat egy felújított második világháborús géppuskával.

Nagyon boldog ember vagyok. Miért? Mert a hazámat védem, az ukrán népünket védem 

– mondta Samsur a Reutersnek, miközben egy háztetőn a főváros holdfényes égboltját pásztázta egy hőkamerával és egy távolságmérővel. A Reuters szerint rendkívül sok a Samsurhoz hasonló önkéntes, számuk akár több tízezerre is tehető.

Önként jár a sötétben

A fodrászból lett drónvadász elmondta, hogy civilként eszébe sem jutott, hogy „elmeneküljön, és elbújjon valahová”, amikor tavaly télen több tízezer orosz páncélos rohamozta meg Ukrajnát, és elkezdte bombázni Kijevet és más városokat.

Az ukrán önkéntes tetőn lévő egysége december 29–30-án éjszaka két drónt lőtt le Kijev felett.

Csapata más egységeknek is átadta a megtanult készségeket.

Samsur több jelvényt is visel álcázott egyenruháján, köztük egy angol nyelvű „Drone Hunters” feliratot és egy ukrán nyelvű „Ronin” (feudális japán harcos) feliratot, amelyet ő maga fel is vett becenévnek.

Az ukrán harcos a háború előtt tartalékos volt a hadseregben, és már a háború kezdetén csatlakozott a területi védelemhez. Kezdetben élelmiszert szállított a civileknek, és segített az emberek evakuálásában.

A szalonjában mindig katonákra jellemző khakiszínű ruhát visel, de saját elmondása szerint a vendégeinek nem szeret a háború borzalmairól mesélni, azt élete sötét részének tekinti, míg civil munkáját az élete békés részének, a fénynek tartja.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Olekszandr Samsur. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters)

Rovatok