Index Vakbarát Hírportál

Sok helyen leállt a Facebook Messenger

2023. február 20., hétfő 17:21

Világszerte problémákra panaszkodnak a felhasználók.

A Facebook Messenger hétfőn állt le az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, a felhasználók világszerte problémákra panaszkodtak − írta meg a Daily Mail

A Down Detector nevű, az ilyen jellegű kieséseket figyelő weboldal szerint a problémákról szóló jelentések először keleti parti idő szerint délelőtt fél kilenc tájban kezdtek érkezni.

A felhasználók többnyire azt mondták, hogy

nem tudnak üzenetet küldeni, mások arról számoltak be, hogy nem tudnak üzenetet fogadni,

néhányan pedig azt jelezték, hogy még az alkalmazáshoz sem tudnak hozzáférni.

2021 októberében kis túlzással pánikot okozott, hogy a Facebook, az Instagram, a Messenger és a WhatsApp csaknem hét órára leállt. Ez a leállás globális demonstrációja volt annak, hogy szolgáltatásaik mennyire nélkülözhetetlenné váltak a mindennapi életben.

És nem csupán a magánszemélyek körében. Ezek kritikus fontosságú platformok az üzletkötésben, az orvosi ellátás megszervezésében, a virtuális oktatás megtartásában, a politikai kampányok lebonyolításában, a vészhelyzeti reagálásban és megannyi más területen.

A fejlődő világ egyes térségeiben a Facebook-kiesés költségei különösen súlyosak voltak. Indiában, Latin-Amerikában és Afrikában a Facebook szolgáltatásai sokak számára lényegében az internetet helyettesítik, szinte közüzemi szolgáltatásnak számítanak. 

Szakértők szerint a hibát akkor egy konfigurációs zavar okozta, a BGP nevű hálózati technológia. A BGP a border gateway protocol elnevezést takarja, olyan routereket, amelyek nagyobb hálózatok közötti adatcsomagok irányítását végzik.

Ha ezek nem működnek, az internet nagyobb szolgáltatók hálózataiból álló szigetekre esik szét.

A hálózatok folyamatosan változnak, de mivel az adatcsomagoknak így is el kell jutniuk a rendeltetési helyükre, a routerek megosztják egymással az új címeket, hogy új útvonalakat tervezhessenek. Ha ez utóbbiba hiba kerül, az végigvonul a rendszeren.

(Borítókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok