Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden váratlanul Kijevbe utazott

2023. február 20., hétfő 11:08

Joe Biden amerikai elnök Kijevbe utazott – ez az első látogatása Ukrajnában azóta, hogy Oroszország közel egy évvel ezelőtt megtámadta az országot. Ukrán médiajelentések szerint Joe Biden vonattal utazott az ukrán fővárosba.

A mai nap folyamán már korábban felmerült, hogy fontos vendég érkezik az ukrán fővárosba, és Leszja Vaszilenko ukrán politikus megerősítette, hogy Bidenről van szó. Ukrán médiajelentések szerint Joe Biden vonattal utazott az ukrán fővárosba.

JOE BIDEN’S IN KYIV HELL YEAH**** pic.twitter.com/pSYMYYFXwF

— Mira of Kyiv (@reshetz) February 20, 2023

Joe Biden már találkozott is Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az a tény, hogy az amerikai elnök a főváros szívében, a teljes konfliktus közepén találkozik Ukrajna vezetőjével, jelentős és szimbolikus jelentőségű, írja a BBC.

Volodimir Zelenszkij az amerikai elnökkel közös fotót tett közzé közösségi oldalain. Mint írta:

Az Ön látogatása rendkívül fontos támogatását fejezi ki minden ukrán számára.

Az ukrán média szerint nagy esély van arra, hogy Joe Biden ma fogja bejelenteni F–16-os repülőgépek és ATACMS rakéták átadását Ukrajnának.

Joe Biden a Volodimir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésen elmondta, hogy az Egyesült Államok további 500 millió dolláros segélycsomagot nyújt Ukrajnának, írja a Reuters.

Az amerikai elnök közölte, hogy a héten bejelenti az oroszellenes szankciók újabb csomagját – közölte hétfőn a Fehér Ház. Joe Biden elmondása szerint azért érkezett Kijevbe, hogy kinyilvánítsa támogatását Ukrajna demokráciája és szuverenitása mellett. Erről egy közösségi oldalán megosztott bejegyzésében is írt.

„Közeledik az Ukrajna elleni brutális orosz invázió évfordulója, ezért ma Kijevben vagyok, hogy találkozzam Zelenszkij elnökkel, és megerősítsem az Ukrajna demokráciája, szuverenitása és területi integritása melletti rendíthetetlen elkötelezettségünket” – fogalmazott az amerikai elnök. Hozzátette:

amikor Putyin közel egy évvel ezelőtt megindította invázióját, úgy gondolta, hogy Ukrajna gyenge, a Nyugat pedig megosztott. Azt hitte, hogy túlélhet minket. De nagyot tévedett.

Mint írta: „az elmúlt évben az Egyesült Államok az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig koalíciót hozott létre, hogy példátlan katonai, gazdasági és humanitárius támogatással segítsen megvédeni Ukrajnát”. Véleménye szerint ez a támogatás tartós lesz.

Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője is köszöntötte az amerikai elnököt:

Szeretnék köszönetet mondani Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadójának, Jake Sullivannek, akivel együtt dolgoztunk, többek között a látogatáson is. Higgyék el, Joe Biden látogatása stratégiai jelentőségű.

Szerinte számos kérdés megoldásra kerül. „Közös célunk Ukrajna győzelme Oroszország felett” – írta a látogatásról.

Az amerikai elnök Putyin bukott tervéről beszélt

Joe Biden amerikai elnök szerint orosz kollégája, Vlagyimir Putyin elszámította magát az ukrajnai invázióval.

„Arra számított, hogy nem tartunk össze. Biztosra vette, hogy a NATO-t nem tudjuk egységben tartani, és úgy gondolta, hogy nem tudunk másokat is Ukrajna oldalára állítani” – mondta Joe Biden egy kijevi sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök oldalán.

„Egyszerűen tévedett. És egy évvel később a bizonyíték itt van ebben a teremben, itt állunk együtt” – fűzte hozzá az amerikai elnök. Szerinte a világ legerősebb gazdaságai összefogtak, hogy „elvágják az orosz gazdaság éltető erejét”.

Együtt 700 harckocsit és több ezer páncélozott járművet, ezer tüzérségi rendszert és több mint 2 millió darab tüzérségi lőszert, több mint 50 rakétarendszert, légvédelmi eszközöket gyűjtöttünk össze

– emelte ki. 

Biden biztonsági garanciát kapott az oroszoktól

Szergej Markov orosz politológus, Vlagyimir Putyin elnök volt szóvivője azt állítja, hogy Moszkva garantálta Biden biztonságát az ukrán fővárosba tett útja során.

„Joe Biden csak úgy volt hajlandó Kijevbe utazni, hogy Vlagyimir Putyin személyesen garantálta a biztonságot, hogy nem lesznek rakéta- és légicsapások a látogatása során” – mondta Markov az al-Dzsazírának.

Nem sokkal az amerikai elnök érkezése előtt Ukrajna szerte megszólaltak a légi szirénák, miután belorusz repülőterekről orosz katonai repülőgépek szálltak fel, írja a Kyiv Independent.

Elhagyta Kijevet az amerikai elnök

A BBC tudósítása szerint Joe Biden délután egy óra körül már el is hagyta az ukrán fővárost. A hírek szerint az amerikai elnök több fegyvert ígért Kijevnek, és újabb szankciókat ígért Oroszországnak.

A Volodimir Zelenszkijjel folytatott megbeszélések után a tervek szerint Joe Biden Lengyelországba érkezik majd, ahol találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel.

(Borítókép: Joe Biden és Volodimir Zelenszkij 2023. február 20-án. Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP)

Rovatok