Index Vakbarát Hírportál

Márciusban a magyar parlamenten lesz a NATO szeme

2023. február 20., hétfő 08:14

Finnország és Svédország NATO-felvételi kérelme forró téma a müncheni biztonsági konferencián, amelyen Mikko Savola finn védelmi miniszter is részt vesz. A tárcavezető elmondása szerint ígéretet kapott arra, hogy Magyarország nem áll a finn törekvések útjába.

Mint ismert, május 18-án Finnország és Svédország hivatalosan is benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Magyarország és Törökország kivételével korábban már valamennyi NATO-ország ratifikálta Finnország tagságát.

A legnagyobb bizonytalanságot az jelenti, hogy Törökország mit fog tenni, míg Magyarország várhatóan tavasszal ratifikálja mindkét ország tagságát.

Ez tulajdonképpen elég gyorsan megtörtént. Hat hónap telt el a jelentkezésünk óta, és a 30 országból 28 ratifikálta a tagságot. Még kettő van hátra, és rájuk várunk. Magyar kollégám azt mondja, hogy a parlament márciusban ratifikál, és én hiszek neki

nyilatkozta Savola.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter novemberben azt mondta, hogy részben az Európai Unió miatt nem sikerült addig ratifikálni a svéd–finn NATO-csatlakozást, mert az országgyűlésnek Brüsszel miatt kell „erőltetett menetben” döntenie számos olyan javaslatról, „amelynek egy jelentős részét Brüsszel miatt kell tárgyalni”.

A NATO nyitva áll a csatlakozni vágyó országok előtt, de egy állam csak akkor léphet be a szervezetbe, ha az nem veszélyezteti a tagok biztonságát – jegyezte meg a tárcavezető.

(Borítókép: Mikko Savola. Fotó: Johanna Geron / Reuters)

Rovatok