Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak az első reakciók Vlagyimir Putyin beszédére

2023. február 21., kedd 14:33

Az orosz elnök kedd délelőtt mondott hosszú beszédet az ukrajnai háború első évfordulója alkalmából. Azóta több külföldi tisztségviselő reagált állításaira.

Vlagyimir Putyin orosz elnök majdnem kétórás beszédéről részletesen beszámoltunk ebben a cikkünkben. A fő téma természetesen az ukrajnai háború volt, de emellett egy sor gazdasági-társadalmi témáról is szót ejtett.

Vlagyimir Putyin döntött a háborúról

Az orosz elnök legerősebb állítása azt volt, hogy ha nem ők támadták volna meg Ukrajnát, akkor a Nyugat és Ukrajna támadta volna meg őket, tehát belekényszerítették őket a háborúba. Ez a kijelentés volt az, amelyre az amerikai diplomácia elsősorban reagált eddig.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója reakciójában leszögezte: Vlagyimir Putyin – azzal szemben, amit állít – személyesen döntött a háború megkezdéséről, és ugyanígy dönthetne arról, hogy véget vet a konfliktusnak, ha szándékában állna. Sullivan hozzátette:

Senki sem támadja meg Oroszországot. Teljesen abszurd az a feltételezés, hogy Oroszországnak bármiféle katonai fenyegetéssel kellene szembenéznie Ukrajna vagy bárki más részéről.

„Ha Oroszország abbahagyja az Ukrajnával folytatott háborút, és hazamegy, akkor a háborúnak vége. Ha Ukrajna áll le a harccal, vagy az Egyesült Államok és a koalíciós erők állítják le a támogatásukat, akkor Ukrajna eltűnik a térképről” – mondta Jake Sullivan.

Putyin szerint mindenhol „marslakók és nácik” vannak 

Mihajlo Podoljak ukrán elnök tanácsadó szerint a keddi beszéd bizonyította, hogy Vlagyimir Putyin teljesen össze van zavarodva, elvesztette kapcsolatát a valósággal, mert mindenhol „nácikat, marslakókat és összeesküvés-elméleteket” lát. 

Anton Herascsenko ukrán elnöki tanácsadó arra reagált, hogy Putyin bejelentette: 2022-ben rekordmennyiségű gabonát arattak.

Azzal a gabonával dicsekszik, amelyet Oroszország ellopott Ukrajna megszállt területeiről

– mondta a tanácsadó. Hozzátette: „nyilvánvaló és szégyenteljes” hazugság, hogy a Nyugat, a NATO vagy Ukrajna meg akarta volna támadni Oroszországot. Ezen kívül szerinte hazugság volt az is, amit a szankciókról és az orosz gazdaságról mondott az elnök. 

Putyin már rég elvesztette a kezdeményezést. Ma Kijev az a hely, ahol a hatalom van. A szövetségeseinkkel együtt Kijev védi meg a világot

– írta. 

Olekszandr Scherba, Ukrajna egykori bécsi nagykövete – aki aktívan figyelemmel kíséri és kommentálja a háborús fejleményeket – úgy vélte, hogy Putyin most is szokásos sérelmeit emlegette fel, ezek része volt, hogy a Nyugat és Ukrajna meg akarta támadni őket.

Úgy tesz, mintha nem Oroszország küldött volna ultimátumot. Mintha Macron, Scholz és társai nem azzal töltötték volna a 2021-es évet, hogy Moszkvába utaznak azért, hogy megkérjék, ne tegye ezt. Mekkora hazug

– írta Scherba, aki viccelődve közzétett egy videót, amelyen látható, hogy a hallgatóságban is volt, aki nehezen bírta végighallgatni a Putyin-beszédet. 

Biden beszéde más lesz

Az orosz elnökön kívül Joe Biden amerikai elnök is beszédet mond kedd délután vagy este (pontos időpontot egyelőre nem közöltek).

Erről a korábban idézett Jake Sullivan azt mondta: az amerikai elnök beszéde nem közvetlen válasz lesz a Putyin-beszédre, elsősorban arról szól, hogy továbbra is kiállnak a NATO keleti szárnya és Ukrajna mellett. Elmondása szerint az orosz elnök beszédéhez képest más lesz a hangvétele és részletessége is. 

(Borítókép: Pavel BEDNYAKOV / SPUTNIK / AFP)

Rovatok