Index Vakbarát Hírportál

Halálbüntetést kapott egy német–iráni kettős állampolgár Iránban

2023. február 21., kedd 18:09 | aznap frissítve

Iránban a bíróság halálra ítélt egy német–iráni kettős állampolgárt – jelentette be az igazságügyi tárcához közel álló Mizán hírügynökség, hozzátéve, hogy az ítélet nem jogerős.

Dzsamséd Sarmahd ellen a vád „romlás terjesztése a földön”. Az iráni hatóságok ezzel a Koránból vett kifejezéssel rendszerint ellenzéki tevékenységeket illetnek. Az ügyészség szerint az akkor az Egyesült Államokban élő Sarmahd vezette a Tondár (Mennydörgés) nevű monarchista csoportot, amely több, Iránban elkövetett terrortámadásért, egyebek között egy sirázi mecsetben 2008-ban végrehajtott, 14 halottal járó pokolgépes támadásért felelős.

A Los Angeles-i székhelyű, kevéssé ismert csoport célja az 1979-es iráni iszlám forradalom során elsöpört monarchia visszaállítása, tagjai külföldön rádió- és televízió-állomásokat is üzemeltetnek. Sarmahd letartóztatását 2020-ban jelentette be az iráni hírszerzési minisztérium.

Családja akkori közleménye szerint a férfit Dubajban rabolta el az iráni titkosszolgálat. A közleményben kiemelték, hogy Sarmahd csak a Tondár szóvivője volt, és semmi köze azokhoz a merényletekhez, melyekkel Teherán vádolja a csoportot.

Börtönbüntetést kapott egy osztrák állampolgár

Az osztrák külügyminisztérium kedden arról számolt be, hogy egy osztrák állampolgárral szemben is született elmarasztaló ítélet az Iszlám Köztársaságban. Őt még októberben vették őrizetbe, és hétfőn kémkedés vádjával első fokon hét és fél börtönre ítélték.

Az ügyben bekérették Irán bécsi nagykövetét az osztrák külügyminisztériumba. A tárca közlése szerint Ausztria kifejezte „félreérthetetlen tiltakozását az ítélettel kapcsolatban”, különös tekintettel arra, hogy a vádlott kizárólag osztrák állampolgársággal rendelkezik.

Rovatok