Index Vakbarát Hírportál

Kezdenek kiszáradni Velence csatornái

2023. február 21., kedd 12:59

A csapadékhiány és az apály miatt nem működtetik a vízitaxikat és a gondolákat sem a híres olasz városban. Szakértők szerint évek óta romlik a helyzet.

Aggodalomra ad okot a hetek óta tartó száraz téli időjárás Olaszországban. Különösen súlyos a helyzet az ország híres városában, Velencében – adta hírül a The Guardian.

Velence elsődleges problémáit eddig az áradások okozták, most azonban épp az alacsony vízszint a gond. Ez ugyanis ellehetetleníti a gondolák, a vízitaxik és a mentőhajók közlekedését a csatornákon.

Szakértők szerint a jelenség fő oka a Pó, Olaszország leghosszabb folyója, amely az Alpoktól északnyugatra, az Adriai-tengerig folyik, és most 61 százalékkal kevesebb víz van benne, mint amennyi az évnek ebben az időszakában szokott. A probléma további okai az esőhiány, a telihold és a tengeráramlatok együttes hatásai.

Tavaly júliusban Olaszországban az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszálya miatt szükségállapotot hirdettek a Pó folyó környéki területeken, amely régió az ország mezőgazdasági termelésének nagyjából egyharmadát adja.

Az északnyugati régiókban 500 milliméter vizet kell visszanyernünk, vagyis 50 napnyi esőre van szükségünk

– mondta Massimiliano Pasqui éghajlatvédelmi szakértő, a CNR olasz tudományos kutatóintézet munkatársa.

A legfrissebb időjárás-előrejelzések jó hírt jeleznek, mégpedig azt, hogy az Alpokban az elkövetkező napokban megérkezik a várva várt csapadék.

(Borítókép: Gondola a kiszáradt velencei velencei Canal Grande-ban 2023. február 20-án. Fotó: Marco Sabadin / AFP)

Rovatok