Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes halált halt az oroszokkal találkozó külügyminiszter

2023. február 22., szerda 06:43

Belarusz volt külügyminisztrere a saját kezével vetett véget az életének, néhány nappal azután, hogy visszatért Vlagyimir Putyin orosz elnök tisztviselőivel folytatott találkozójáról Örményországból – derül ki egy új jelentésből.

Tavaly ősszel, 64 éves korában váratlanul meghalt Uladzimir Makej, aki 2012-től haláláig látta el a tárcavezetői tisztséget Belaruszban. A hatóságok akkor nem közölték halálának okát, a korábban megjelent sajtóhírek szerint szívrohamban halt meg.

Big news from Belarus.

The Foreign Minister, Vladimir Makei, has suddenly died at age 64

He was an expert on contacts with the EU & had for years warned about Russia’s plans to subjugate Belarus

He was seen as a potential successor to Lukashenko & a “westernizer”

Suspicious… pic.twitter.com/bBfbhofWFV

— Visegrád 24 (@visegrad24) November 27, 2022

A Nasa Niva független belorusz média négy egymástól független forrásra hivatkozva most viszont arról írt, hogy a liberális beállítottságú Makej négy nappal az örményországi csúcstalálkozón való részvétele után öngyilkos lett, írja a The New York Post.

Makej a barátai szerint fájdalmasan feldúlt volt az általa vezetett kurzus összeomlása miatt

– jelentette a Nasha Niva, hozzátéve, hogy a politikushoz közel állók nem hiszik, hogy a férfit meggyilkolták.

A hírportál szerint Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök arra törekedett, hogy leváltsa Makejt, aki 2012 óta a legfőbb diplomatája volt. Az nem volt világos, hogy az elnök Moszkva utasítására akart-e új embert kinevezni a minisztérium élére.

(Borítókép: Vlagyimir Makej 2020. szeptember 2-án Moszkvában. Fotó: Russian Foreign Ministry Press Service / Handout / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok