Index Vakbarát Hírportál

Újabb beszédet mondott Putyin, ezúttal már hatalmas tömeg előtt

2023. február 22., szerda 18:46

Vlagyimir Putyin a moszkvai Luzsnyiki Stadionban mondott beszédet szerdán, az orosz híradások szerint körülbelül kétszázezer ember előtt. Az orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország történelmi földjeiért és az orosz népért harcolnak Ukrajnában. A stadionban jelen lévő tömeg egy részét lefizették, hogy ott legyen, és az is kiderült, hogy légvédelmi rendszerrel őrizték a rendezvényt.

Az orosz elnök egy nappal azután szólalt fel ismét, hogy kedden csaknem kétórás beszédet tartott az orosz törvényhozóknak. A keddi eseményről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

Az orosz sajtó korábban már azt is közölte, hogy szerdán az orosz elnök ismét felszólalhat a moszkvai Luzsnyiki Stadionban (ahol tavaly márciusban is beszédet mondott), de erről a minap még viszonylag kevés információt közöltek, mivel akkor még a keddi beszéd volt fókuszban. A biztos csak az volt, hogy lesz egy tömegrendezvény a stadionban, amelyet az orosz föld védelmezőinek február 23-i emléknapja, valamint az ukrajnai háború közelgő (február 24-i) egyéves évfordulója alkalmából rendeznek.

Szerda délután aztán mégis az emberek elé állt Putyin. Az orosz elnököt több tízezer ember fogadta hangos üdvrivalgással a stadionban, ahol a híradások szerint mínusz 15 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet. 

A francia AFP hírügynökség szerint Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy Oroszország a „történelmileg” hozzá tartozó földekért küzd Ukrajnában. „Az ország legfőbb katonai vezetői nemrég tájékoztattak arról, hogy jelenleg is folyik a csata történelmi földjeinkért és népünkért” – mondta az AFP szerint Putyin. 

Az orosz elnök hősöknek nevezte az Ukrajnában szolgálókat, akik közül többen felálltak mellé a színpadra. Úgy fogalmazott, mindenki, aki most az orosz hadsereget támogatja (beleértve például az egészségügyben, közlekedésben dolgozókat), az orosz föld védelmezőjének tekinthető. 

Ezután lejátszották az orosz himnuszt, majd Putyin kezet fogott a katonákkal, és azt mondta:

Ha együtt vagyunk, akkor nincs senki, aki szembeszállhat velünk. Éljen az egységes orosz nép, hurrá! 

A stadionban összegyűlt tömeg közben az Oroszország szót skandálta, és maga Putyin is csatlakozott hozzájuk.

Putyin beszéde után több könnyűzenei előadó is fellépett a stadionban, valamint néhány, a Donbászból (azon belül is főként Mariupolból) származó, örökbe fogadott gyermeket is a színpadra vittek (az ukránok szerint deportálták őket). 

Az orosz RIA Novosztyi szerint körülbelül 200 ezer ember vett részt a rendezvényen. Az AFP hírügynökség csak annyit írt erről, hogy több tízezren voltak jelen a stadionban. 

Aprópénzt fizettek a tömegnek 

A Meduza független orosz portál szerint a stadionban összegyűlt tömeg egy részének fizettek azért, hogy végignézze Vlagyimir Putyin beszédét. Állításuk szerint

az emberek körülbelül 500 rubelnek (kb. 2500 forintnak) megfelelő összeget kaptak. 

Az 500 rubel mellett bizonyos ajándéktárgyakat is kaphattak még a résztvevők. Az erről szóló hirdetéseket a Telegram közösségi oldalán tették közzé a gyűlés előtti napokban.

Légvédelmi rendszerrel biztosították a stadiont

Szintén a Meduza számolt be arról, hogy a Luzsnyiki Stadion közvetlen közelében letelepítettek egy Pancir–SZ1 típusú légvédelmi rendszer, amiről videó is készült.

Ezenkívül két katonai teherautó is volt a közelben, amelyben a katonai elemzők szerint szintén olyan technológiai berendezések lehettek, amelyek a stadion védelmét szolgálták egy esetleg rakétatámadással szemben. 

A Pancirok egyébiránt Moszkva több pontján, valamint Vlagyimir Putyin nyaralóinak környékén is feltűntek már az utóbbi időben. Ruszlan Levjev, a Conflict Intelligence Team (CIT) szakértője azt mondta erről: valószínűsíthető, hogy az orosz kormányzat biztonságpolitikai protokolljának részévé vált az, hogy minden fontosabb helyre ilyen légvédelmi rendszereket telepítenek.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2023. február 22-én. Fotó: MTI / AP / Kreml / Pool / Makszim Blinov)

Rovatok