Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott az izraeli hadsereg Palesztinában, legalább tíz ember meghalt

2023. február 22., szerda 16:21

Legalább tíz palesztin vesztette életét izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordánia északi részén, Nábluszban szerda reggel – írja az MTI a Jediót Ahronót című újság hírportálja alapján. A likvidált személyek között van a palesztin dzsihadisták két parancsnoka is.

Az izraeli biztonsági erők szerda reggel vettek körül az óvárosban egy épületet, ahol

AZ OROSZLÁN BARLANGJA NEVŰ CSOPORT KÉT KÖRÖZÖTT PALESZTIN FEGYVERESE ELBARIKÁDOZTA MAGÁT.

A fegyveresek nem adták meg magukat, ellenállásra szólították fel a városban élő palesztinokat, majd tűzharcot folytattak az elfogásukra érkező kommandósokkal.

Az összecsapásban mindkét palesztin fegyveres – Huszam Aszlim és Muhammad Dzsanajdi Abu Bakr – meghalt. A CNN szerint mindezt az Oroszlán barlangja is elismerte, és azt is közölték, hogy a két fegyveres parancsnoki tisztséget töltött be a szervezetben. A híradások szerint egyikük tagja volt annak a terroristacsoportnak is, amely tavaly októberben megölte Ido Baruch izraeli kommandós őrmestert.

Mellettük az Oroszlán barlangja nevű szervezet egy harmadik tagja, valamint még hat palesztin meghalt az összecsapásban. Közülük a palesztin hatóságok a 72 éves Adnan Szaaba Baarát és a 25 éves Mohamed Anboszit nevezték meg. A Jediót Ahronót szerint emellett

további 97 ember kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett a harcokban.

Közülük négy súlyos sérült van, sokakat kórházban kezelnek. „Elítéljük a megszállók Náblusz elleni támadását, és követeljük a népünk elleni folyamatos támadások befejezését” – közölte szerdán Nabil Abu Radina, a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője.

A Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet adatai szerint idén már legkevesebb ötvenegy palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet.

Izrael azt állítja, hogy a halottak többsége fegyveres volt. Az izraeli közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. 

Erre hivatkoztak a szerdai akciónál is, amelynek célja – állításuk szerint – egy „közelgő támadás” meghiúsítása volt.

A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát – benne Kelet-Jeruzsálemmel – Jordániától és a Gázai övezetet Egyiptomtól. A palesztinok ezeken a területeken tervezik független államuk kikiáltását.

Rovatok