Index Vakbarát Hírportál

A Pentagon kiadta a parancsot: tilos a mák!

2023. február 22., szerda 12:44

A Pentagon figyelmeztette az 1,3 millió aktív szolgálatban lévő katonát, tengerészt, tengerészgyalogost és a légierő tagjait, hogy ne egyenek olyan péksüteményeket, amelyeken mák van, ugyanis pozitív drogtesztet indikálhat.

„A legújabb adatok arra utalnak, hogy bizonyos mákfajták a korábban ismertnél több kodeint tartalmazhatnak” − áll Gilbert Cisneros, a Pentagon személyzeti ügyekért felelős vezető tisztviselőjének figyelmeztetésében.

Cisneros körlevelében az áll, hogy

a katonai részlegeket ezúton utasítjuk, hogy értesítsék a szolgálat tagjait, hogy kerüljenek minden, mákot tartalmazó élelmiszert és pékárut.

A feljegyzés szerint a magok betakarítás közben morfiummal és kodeinnel szennyeződhetnek.

A kutatások azt mutatják, hogy a morfium és a kodein néha akár 48 órával az egyes süteményekből, például bagelből vagy muffinból származó mák fogyasztása után is kimutatható a vizeletben

− olvasható az Amerikai Doppingellenes Ügynökségnek a honlapján.

A doppingellenes ügynökség arra kéri a sportolókat, hogy a pozitív tesztek elkerülése érdekében néhány nappal a verseny előtt és közben kerüljék a mákot − írta meg a USA Today

Nem világos, hogy hány katona tesztjét befolyásolhatták a rossz mákszemek. Nicole Schwegman, a védelmi minisztérium szóvivője szerint a Pentagon 2019-ig visszamenőleg felülvizsgálja a csak kodeinre vonatkozó pozitív drogteszteket. 

Az elfogyasztott mák mennyisége, a vizeletben kimutatott kodein koncentrációja és a fogyasztás időpontja a drogteszthez képest szintén fontos tényezők” – mondta Schwegman. 

(Borítókép: Laurie Skrivan / St. Louis Post-Dispatch / Tribune News Service / Getty Images)

Rovatok