Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mennyibe került Joe Biden lengyelországi túrája

2023. február 22., szerda 16:39

Több tízmillió dollárba is kerülhet Joe Biden amerikai elnök varsói útja, ám ez az összeg nem is olyan meglepő. Varsóba az amerikai titkosszolgálat magával vitt több biztonsági járművet és a „szörnyeteget” is.

Az elmúlt ötven évben nyolc amerikai elnök járt Lengyelországban hivatali ideje alatt. E látogatások közül néhányat történelmi jelentőségűnek és sorsfordítónak tartanak Lengyelország, sőt egész Európa életében.

Egybehangzó vélemények szerint Joe Biden varsói látogatását is hasonlóan minősítik. Az amerikai államfő külföldi tartózkodása azonban hatalmas logisztikai vállalkozás.

Méregdrága lakosztály a Marriott Hotelben

Mint arra a Polsat News emlékeztet, az Egyesült Államok elnöke egy éven belül másodszor látogat Lengyelországba. Az amerikai elnök szálláshelye a Varsó központjában található Marriott Hotel, a létesítményt a rendőrség és a titkosszolgálat védi. Számos járőr áll kint, a területet kordonokkal zárták le.

A szálloda erőddé változott Joe Biden ott-tartózkodásának idejére.

Biden azonban az elnöki lakosztály felújítása miatt a Marriott Hotel egyik alelnöki lakosztályában szállt meg. A portál becslései szerint egy éjszaka egy ilyen lakosztályban 6500 zlotyitól (megközelítőleg 530 ezer forinttól) kezdődik, és akár a 8500 zlotyit (több mint 680 ezer forintot) is elérheti.

Több tízmillió dollár látogatásonként

A Business Insider utánanézett, mennyibe kerül egy ilyen látogatás. A Legfelsőbb Ellenőrzési Hivatalnak megfelelő Kormányzati Elszámoltatási Hivatal (GAO) jelentéséből kiderül, hogy 1988-ban az amerikai kormány 10,5 millió dollárt fizetett Bill Clinton elnök háromnapos chilei útjáért. Egy nyolcnapos kínai tartózkodás viszont 18,8 millió dollárba került, többnapos, hat afrikai országot érintő utazás pedig 42,8 millió dollárba.

A Business Insider számításai szerint ezek mai áron 19 millió, 34 millió, valamint 77,46 millió dollárba kerülnének.

A GAO megvizsgálta Donald Trump külföldi utazásainak költségeit is. A floridai Mar-a-Lago szállodájába 2017-ben három repülőútja összesen 13,6 millió dollár volt. Mintegy 10,6 millió dollárba került a repülőgépek és hajók használata, köztük az Air Force One-t kísérő AWACS repülőgépeké.

További 3 millió dollárba került ezen utazások alkalmával az elnöki adminisztráció személyzetének fizetése, szállítása, a szállodák és az étkezés.

Biden látogatása sem olcsóbb

Ezzel szemben egy egyórás repülés az elnöki Boeinggel 206 ezer dollárba kerül, tehát a lengyelországi repülőút több mint 1,3 millió dollárba kerülhet. A Boeing 747–200 VC–25 típusú Jumbojet, amely az Air Force One kódnevet viseli, kedden éjfél után szállt le Varsóban.

Összegezve tehát Biden látogatása is több tízmillió dollárt emészthet fel. Ezek a költségek többek között a biztonsági járművek, és a „szörnyeteg” – a golyóálló, páncélozott Cadillac One elnöki limuzin – szállítására vonatkoznak.

A Business Insider emlékeztet arra, hogy a költségeket az amerikai államfőt fogadó állam, jelen esetben Lengyelország fedezi, többek között a rendőrséget és az Államvédelmi Szolgálatot.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök Varsóban 2023. február 21-én. Fotó: Artur Widak / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok