Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter megszólalt a Paks II.-ről

2023. február 22., szerda 15:03

„Kicsit vad” dolog lenne, ha a német kormány egyik lépése miatt kellene az orosz Roszatom-technológiával kiváltani a német–francia gyártmányú eszközöket Paks II.-nél – mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter az ATV-nek nyilatkozott arról, hogy a német kormány két minisztere január végén megakadályozta, hogy a Siemens engedélyt kaphasson a Paks II.-reaktorblokkok irányítórendszerének megépítéséhez.

Mint mondta, Paks II.-nél a francia Franatom és a német Siemens Energy alkot konzorciumot. A franciák minden engedélyt megadtak a német kormánnyal ellentétben. A külügyminiszter most azt mondta, hogy emiatt egyelőre a Franatommal tárgyalnak arról, hogy növelhetnék-e az ő szerepüket a projektben, de ha nem megoldható, más megoldások is asztalra kerülhetnek. 

Szeretném mondani, az mégiscsak kicsit vad, hogy az Európai Unióban felépülne egy atomerőmű a két legerősebb európai országból származó irányítástechnikával, de a német kormány most azt kockáztatja, hogy ezt orosz technológiával kell kiváltani

– fogalmazott Szijjártó Péter. 

Hozzátette, nem érti, hogy a német kormány miért nem akarja, hogy „a két legerősebb európai ország vállalatai közösen szállítsanak be egy Európai Unió területén épülő atomerőműbe irányítástechnikát”. Végül azzal zárta nyilatkozatát: reméli, hogy a német sajtóban ugyanezt a kérdést fel fogják tenni a két miniszter valamelyikének. 

Szijjártó Péter már tavaly októberben is odaszúrt a németeknek, de akkor még amiatt, hogy az orosz alkatrészek szállítását nem akarták jóváhagyni. 

(Borítókép: Szijjártó Péter 2023. február 22-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok