Index Vakbarát Hírportál

Benzinárstopot vezetnek be Franciaországban

2023. február 23., csütörtök 07:21

A TotalEnergies olaj- és gázipari vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy 1,99 eurós összegben korlátozzák a gázolaj és a benzin árát a francia töltőállomásokon. Az ársapka a tervek szerint az év végéig lesz érvényben.

Patrick Pouyanné vezérigazgató szerda este a TF1 tévécsatornán számolt be arról, hogy Franciaország 3400 TotalEnergies-benzinkútján a 2023-as év végéig 1,99 euróban korlátozzák a benzin és a gázolaj literenkénti árát.

A vállalatra a köztársasági elnök, Emmanuel Macron komoly nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy hozzák meg ezt a döntést.

Ez a mindenkire vonatkozó intézkedés megvédi ügyfeleinket a túl magas áraktól

– tette hozzá Pouyanné.

Az árstop a következő benzin- és dízelüzemanyagokra lesz érvényes: Diesel Premier B7, Diesel Premier B10, SP95–E10, SP95–E5 és Superethanol E85. A csúcskategóriás Excellium dízel és ólommentes 98-as termékekre viszont nem – írja az AFP.

Az intézkedés szombaton lép hatályba országosan.

A TotalEnergies töltőállomásai a mintegy tízezer franciaországi benzinkút csaknem egyharmadát teszik ki.

Patrick Pouyanné Twitter-bejegyzésében közölte, hogy számukra prioritás az ügyfelek megtartása, és a velük való szolidaritásvállalás a jelenlegi gazdasági helyzetben.

A magyar kormány 2021. november 15-én határozta meg az üzemanyag legfelső árát 480 forintban. Az intézkedés első körben három hónapra szólt, majd többször is meghosszabbították. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2022. december 6-án jelentette be, hogy a kormány kivezeti az árstopot a magyar kutakról, ugyanis egyre nagyobb méreteket öltött az üzemanyaghiány, a töltőállomások közelében kígyózó sorok voltak országszerte. A Mol korábban arról tájékoztatott, látja a pánikvásárlás hatásait, de leszögezte, az ársapka miatt nem tud több üzemanyagot behozni külföldről.

(Borítókép: TotalEnergies-benzinkút Franciaországban. Fotó: Pascal Rossignol / File Photo / Reuters)

Rovatok