Index Vakbarát Hírportál

Van, amiben jobb a kínai hadsereg, mint az amerikai, és ezt a katonai vezetők is elismerik

2023. február 23., csütörtök 06:32

Kína haditengerészete jelentős előnyökkel rendelkezik amerikai riválisával szemben, beleértve a nagyobb flottát és a nagyobb hajóépítési kapacitást, mivel Peking igyekszik kivetíteni hatalmát az óceánokra – mondta az Egyesült Államok haditengerészetének vezetője.

A washingtoni National Press Clubban Carlos Del Toro, az amerikai haditengerészet vezetője azt mondta, hogy Kína „következetesen megpróbálja megsérteni más nemzetek, köztük szövetségeseink tengeri szuverenitását és gazdasági jólétét a Dél-kínai-tengeren és máshol”.

Most nagyobb flottájuk van, így ezt a flottát globálisan telepítik 

– mondta, hozzátéve, hogy Washingtonnak válaszul korszerűsítenie kell az amerikai flottát.

„Nagyobb haditengerészetre és több, modernebb hajóra van szükségünk a jövőben, amelyek képesek megfelelni ennek a fenyegetésnek” – mondta. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészete a következő években akár 400 hajót is bevethet – a jelenlegi 340 helyett –, mondta Del Toro.

Az amerikai flotta 300 hajóval sem rendelkezik

Az amerikai haditengerészet tavaly nyáron kiadott, 2022-es navigációs terve szerint a Pentagon célja, hogy 2045-re 350, személyzettel ellátott hajó álljon rendelkezésre – ez még mindig jóval elmarad a kínai flotta előrejelzésétől – írja a CNN.

Mielőtt azonban ez a cél megvalósulna, az amerikai kongresszusi költségvetési hivatal novemberi jelentése szerint az amerikai flotta várhatóan csökkenni fog az idősebb hajók nyugdíjazásával. Del Toro kedden azt mondta, hogy az amerikai haditengerészeti hajógyárak nem tudják felvenni a versenyt a kínaiakkal. 

13 hajógyáruk van, egyes esetekben a hajógyáruknak nagyobb a kapacitása, egy hajógyárnak nagyobb a kapacitása, mint az összes hajógyárunknak együttvéve. Ez valódi fenyegetést jelent

– állította.

Del Toro nem részletezte ezeket a hajógyárakat, de kínai és nyugati jelentések szerint Kínának hat nagyobb és két kisebb hajógyára van, amelyek hadihajókat építenek. Az Egyesült Államokban hét hajógyárban készítenek mélytengeri hajókat az amerikai haditengerészet és parti őrség számára – derül ki Brent Sadler, a Center for National Defense októberi jelentéséből.

Kína képes olyan dolgokra is, amire az Egyesült Államok nem

Függetlenül a hajógyárak számától, szükségük van az amerikaiaknak munkaerőre, és Del Toro szerint Kína számbeli előnyben van, főként azért, mert mentes azoktól a korlátozásoktól, szabályozásoktól és gazdasági nyomástól, amelyek az Egyesült Államokban a munkaerőre hatnak.

Az egyik nagy amerikai probléma a szakképzett munkaerő megtalálása szerinte.

Mikor a munkanélküliség kevesebb mint 4 százalék, akkor igazi kihívást jelent, akár egy étterembe, akár egy hajógyárba próbálunk munkaerőt találni

– mondta a haditengerészet vezetője.

Azt is mondta, hogy Kína képes olyan dolgokra, amire az USA nem, mert egy kommunista országról van szó, így „nincsenek olyan szabályaik, amelyekhez tartani kellene magukat”.

Rabszolgamunkát alkalmaznak a hajóik építésénél, igaz, nem így kellene üzletet kötnünk soha, de ez az, amivel szemben állunk, így ez jelentős előnyt jelent  

– fogalmazott.

Lenne értelme Kínában a rabszolgamunkának?

Del Toro nem szolgált konkrétumokkal a rabszolgamunkára vonatkozó állítás alátámasztására, és elemzők kétségüket fejezték ki, hogy Peking ilyen taktikához folyamodna.

„Kínának nagyon nagy a rendelkezésre álló munkaerő-állománya, és nem igazán lenne értelme rabszolgamunkát alkalmazni a nemzetbiztonságuk szempontjából létfontosságú csúcstechnológiai ágazatban” – mondta Blake Herzinger, az American Enterprise Institute munkatársa és az Indo-csendes-óceáni térség védelmi politikájának szakértője.

Herzinger szerint a haditengerészet vezetőjének ehhez hasonló megjegyzései egy olyan mintát jeleznek, amelyben az USA figyelmét rossz helyre irányítják – az amerikai képességek rovására.

Ez sajnos általánosnak tűnik, hogy a haditengerészet vezetése köveket dobál a kínai hajóépítés valós vagy vélt hibáira ahelyett, hogy számot vetne az Egyesült Államok két évtizedes kudarcával a saját haditengerészetének koncepciója, tervezése és hajóépítése terén 

– mondta Herzinger.

Az Egyesült Államok hadseregének kvalitásai

Az amerikai kongresszusi kutatószolgálat novemberi jelentése szerint az amerikai haditengerészet lépéseket tett a Kínával szembeni szakadék áthidalására, többek között flottájának nagyobb részét a Csendes-óceánra vezényelte, és újabb és nagyobb képességű hajókat vetett be csendes-óceáni szerepkörben.

Del Toro pedig kedden azt mondta, hogy az USA-nak megmaradt egy nagy előnye Kínával szemben, mégpedig az embereik.

Sok tekintetben a mi hajóépítőink jobb hajóépítők, ezért van modernebb, ütőképesebb, halálosabb haditengerészetünk, mint nekik

– mondta.

Del Toro szerint az amerikai katonai személyzet is jobban áll a lábán, mert „ők harcra tanítják az embereiket, mi pedig gondolkodásra képezzük őket” – mondta.

(Borítókép:  Feng Li / Getty Images)

Rovatok