Index Vakbarát Hírportál

Hóvihar tombol az Egyesült Államokban

2023. február 23., csütörtök 18:11

Hóvihar miatt az Egyesült Államokban több helyen is kiadták a figyelmeztetést, valamint 1600 járatot töröltek, és autópályákat zártak le. Az embereket arra kérik, hogy ne induljanak útnak.

Az Egyesült Államok északi részén óriási hóvihar tombol, több államban is autópályákat kellett lezárni, és a sofőrök az autójukban rekedtek. Az időjárás miatt több iskola és a hivatal is zárva tart, valamint 1600 repülőjáratot töröltek. Országszerte 5000 járatkésést regisztráltak – írja az AP News.

A hóviharokra kiadott figyelmeztetések mintegy 50 millió embert érintenek,

péntekig helyenként egyméteres hó is hullhat, valamint északon mínusz 40 fok is lehet.

Emellett a szél és az ónos eső is problémát jelent több közép-nyugati és keleti államban. Jelenleg több százezer háztartásban nincs áram sem. A rendkívüli időjárás miatt az embereket arra kérik, hogy ne induljanak útnak. A jelentések szerint

még Dél-Kaliforniában is hóviharra figyelmeztették a helyieket, amire évtizedek óta nem volt példa. 

Kaliforniában a legnagyobb problémát az erős szél okozta, amely fákat és villanyvezetékeket döntött ki. Szerda estére több mint 65 ezer háztartás maradt áram nélkül az államban. 1989 óta először adtak ki figyelmeztetést hóvihar miatt Los Angeles, Ventura és Santa Barbara megye hegyvidékére, amely csütörtök hajnali 4 órától szombat délután 4 óráig van érvényben.

Az autópályákat Arizona középső részétől az új-mexikói határig lezárták a havazás, az eső és az akár óránkénti 129 kilométeres széllökések miatt. Arizonában több mint 8000 háztartás maradt áram nélkül.

Rovatok