Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok jelentősen növeli katonai erejét Tajvanon

2023. február 23., csütörtök 20:42

Kína növekvő katonai ereje miatt az Egyesült Államok és Tajvan szorosabbá fűzte kapcsolatát. A tervek szerint a következő hónapokban 100-200 amerikai katona érkezik a szigetország területére.

Az Egyesült Államok több mint négyszeresére növeli a Tajvanra telepített katonáinak számát annak érdekében, hogy a szigetország hadseregének támogatást nyújthasson. A két ország Kína növekvő katonai ereje miatt fűzte szorosabbá a kapcsolatát – írja a The Wall Street Journal.

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy az elkövetkező hónapokban 100-200 katonát telepít a szigetre. A tervek szerint egy kiképzési programot fognak bővíteni, de erről a Pentagon nem közölt részleteket. Az amerikai tisztviselők szerint jóval azelőtt kezdődtek meg a tárgyalások, hogy az amerikai–kínai kapcsolatok februárban ismét megromlottak a feltételezett kínai kémlelő léggömb miatt.

Amint arról beszámoltunk, negyvennégy év óta először látogatott az Egyesült Államokba tajvani külügyminiszter: Joseph Vu a Washingtonnal szomszédos Arlingtonban vezető amerikai külügyi tisztségviselőkkel találkozott helyi idő szerint kedden. Egy tajvani napilap szerint a külügyi vezetők tárgyalást folytathattak amerikai fegyvereladási lehetőségekről is Tajpej részére.

Kína ellenzi a katonai együttműködést

A Kínai Kommunista Párt tajvani ügyekért felelős hivatalának szóvivője, Csu Feng-lien korábban leszögezte: Kína „határozottan ellenez minden hivatalos kapcsolatfelvételt és katonai együttműködést” az Egyesült Államok és Tajvan között. 

A Demokratikus Progresszív Párt (DPP), azaz a tajvani kormánypárt erőfeszítései és törekvései, amellyel a sziget függetlenségét külföldi támogatással kívánja megerősíteni, bukásra vannak ítélve

– fogalmazott a szóvivő.

A kínai polgárháború miatt 1949-ben kettévált kommunista vezetésű Kínát és Tajvant külön kormányozzák. Peking renegát területként tekint Tajvanra, amelyet minden körülmények között fennhatósága alatt kíván tartani, ha kell, akár fizikai erővel is.

(Borítókép: Luke Sharrett / Getty Images)

Rovatok