Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden még hezitál az újrainduláson, egyre idegesebbek a demokraták

2023. február 23., csütörtök 08:33

Egyelőre nem született döntés arról, hogy Joe Biden amerikai elnök elindul-e a jövő novemberi amerikai választáson vagy sem – emiatt a hírek szerint egyre többen idegesek a Demokrata Pártban.

Az elnök már nem tűnik teljesen biztosnak, hogy indul a második ciklusért, így a párt, a legfőbb tanácsadók és a potenciális jelöltek bizonytalanná váltak a 2024-es amerikai elnökválasztást illetően, és csendben elkezdtek gondolkodni egy B terven, írja a Politico.

A lap szerint a 80 éves politikus legközelebbi tanácsadói hónapok óta készültek arra, hogy az elnök formálisan bejelentse újbóli elindulását. Erre viszont mostanáig nem került sor, ezért merült fel többekben a kérdés, hogy mi lesz most?

Nincs kőbe vésett dátum

Az elnök környezetében dolgozó emberek azt mondják, nincs kőbe vésett dátum, hogy az elnök mikorra is hozza meg döntését az újraindulásról.

Bár Joe Biden környezetében szinte mindenki úgy gondolja, hogy végül minden rendben lesz, a határozatlansága sokaknak nem tetszik. Ha végül Joe Biden úgy dönt, kiszáll a versenyből, akkor Kamala Harris alelnök kerülhet rivaldafénybe – akinek kiegyensúlyozatlan szereplése ugyanakkor kétségeket ébresztett demokrata párttársaiban azzal összefüggésben, hogy képes-e nyerni.

Bernie Sanders, 81 éves baloldali politikus már jelezte, nem hívná ki az elnökjelöltségért Joe Bident – egy nyílt, Joe Biden nélküli versengésen viszont lehet, hogy elindulna, írja a Mandiner.

A Politico értesülése szerint a Demokrata Párt és Joe Biden döntései azon is múlnak, hogyan alakul Donald Trump már bejelentett elnökjelölti kampánya.

(Borítókép: Joe Biden demokrata elnökjelöltként 2020. február 29-én. Fotó: Scott Olson / Getty Images)

Rovatok