Index Vakbarát Hírportál

Aknamentesítés közben halt meg két tűzszerész Horvátországban

2023. február 23., csütörtök 19:58

Meghalt két tűzszerész Horvátországban aknamentesítés közben. 1991-től mostanáig összesen 2017 civil szenvedett sérüléseket aknarobbanás miatt, közülük 524-en életüket vesztették.

Aknamentesítés közben életét vesztette két tűzszerész Horvátországban, a Lika-Zengg megyei Canak település körzetében. Egyikük már a helyszínen meghalt, társa kórházba szállítás közben vesztette életét – közölte a megyei rendőr-főkapitányság csütörtökön.

1991-től mostanáig összesen 2017 civil szenvedett sérüléseket aknarobbanás miatt, közülük 524-en életüket vesztették. A tűzszerészek közül munkavégzés közben 65-en meghaltak, és 152-en megsérültek.

Lika-Zengg megyében ez idáig összesen 130 négyzetkilométer, korábban elaknásított területet tisztítottak meg, és további 76 négyzetkilométernyi, erdővel borított terület maradt még szennyezett. Csak ebben a megyében eddig 23 ember veszítette életét amiatt, hogy aknára lépett – írta az MTI.

Több mint tízezer aknát kell még hatástalanítani

A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében dúló délszláv polgárháborúból visszamaradt aknagyanús területek nagy részét már megtisztították. Még 6 megyében – összesen 28 város és járás területén –, mintegy 148 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni. A HRC adatai szerint valamivel több mint 12 ezer aknát kell még hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak a háború alatt.

Az ország területén jelenleg is 6255 ezer tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre. Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja gyalogsági aknák gyártását, kereskedelmét és telepítését, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és az aknamezők felszámolását.

Rovatok