Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok kész tárgyalni Oroszországgal

2023. február 24., péntek 07:13

Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszédében jelentette be, hogy a Kreml felfüggeszti részvételét a START-egyezményben, ami a nukleáris fegyverek előállításának korlátozásáról szól. Victoria Nuland amerikai államtitkár legutóbb leszögezte, az Egyesült Államok kész tárgyalni erről Oroszországgal.

Az Egyesült Államok kész akár már holnap megkezdeni a tárgyalásokat Oroszországgal a START-egyezményről, ha Oroszország is készen áll erre – válaszolta Victoria Nuland politikai ügyekért felelős amerikai államtitkár a TASZSZ-nak adott interjúban arra a kérdésre, hogy Washington kész-e vádaskodások és előfeltételek nélkül tárgyalni.

Nuland ismét leszögezte, hogy az Egyesült Államok felelőtlennek tartja a felfüggesztést.

Az Egyesült Államoknak és Oroszországnak nagy felelőssége van a világgal szemben a nukleáris arzenálok biztonságának fenntartásában. És nekünk el kell végeznünk a munkánkat

– tette hozzá.

Az oroszok felmondták a megállapodásukat Amerikával

Amint arról az Index is beszámolt, február 21-én a Kreml bejelentette, felfüggeszti részvételét a START-egyezményben, amely a nukleáris fegyverek előállításának korlátozásáról szól. A moszkvai vezetés ugyanakkor közölte, ennek ellenére továbbra sem termelnek az új START-egyezményben meghatározottakon fölül.

Vlagyimir Putyin mindezt évértékelő beszédében jelentette be, amelyet az orosz parlament két házának tartott február 21-én. Pár órával később az orosz elnök beterjesztette az erről szóló törvényjavaslatot az alsóháznak, a Dumának, amelyet máris megvitattak és elfogadtak.

Az Egyesült Államok, a NATO, valamint a többi atomhatalom, köztük Nagy-Britannia és Franciaország, bírálta Putyin döntését, amelyet majdnem egy évvel az Ukrajna ellen megindított orosz invázió után jelentett be.

Az új START-megállapodást 2010-ben írták alá Prágában, a korábban a Szovjetunió és az Egyesült Államok közötti, fegyverleszerelési egyezmények folytatásaként, amely 2009-ben lejárt. A nukleáris robbanófejek előállításának felső határát 1550 darabban állapították meg, emellett további kritériumok vonatkoztak a vadászbombázókra, valamint interkontinentális ballisztikus rakétákra is. Joe Biden amerikai elnök 2020-ban megállapodott Putyinnal az egyezmény öt évre szóló meghosszabbításáról egészen 2026-ig.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. február 21-én. Fotó: Pavel Bednyakov / SPUTNIK / AFP)

Rovatok