Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok többsége azt akarja, hogy Zelenszkij rakétákkal támadja Oroszországot

2023. február 24., péntek 19:39

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által 2023 februárjában végzett friss felmérés szerint az ukránok 90 százaléka úgy véli, hogy szükséges csapásokat mérni orosz területre.

A megkérdezettek 38 százaléka úgy véli, hogy katonai infrastruktúrát kell célba venni, 39 százalékuk pedig azt mondta, hogy mind a katonai objektumok, mind az energetikai infrastruktúra célba vétele szükséges.

A válaszadók 13 százaléka szorgalmazza, hogy válogatás nélkül mérjenek csapásokat orosz területre, ahogyan ezt állításuk szerint Oroszország teszi Ukrajnával szemben. A megkérdezettek hét százaléka ellenzi, hogy megtorló csapásokat indítsanak Oroszország ellen, mert félnek a háború kiszélesedésétől.

A felmérés megjegyzi, hogy az orosz területre irányuló csapások indítását az Ukrajna keleti részén élők szorgalmazzák, akik a háború kezdete óta rengeteget szenvedtek, mivel az orosz hadsereg azokat a területeket támadta a legaktívabban.

Zelenszkij megígérte, hogy nem támad nyugati fegyverekkel 

Olaf Scholz német kancellár a Bild című lapnak adott interjúban azt mondta: megegyeztek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel arról, hogy az Ukrajnának átadott nyugati fegyvereket (vagyis a Leopard harckocsikat) nem fogják Oroszország területén végrehajtott akciókra felhasználni.

Arra a kérdésre, hogy miként látja Ukrajna EU-csatlakozását, Scholz azt mondta: erős jelzés, hogy Ukrajna tavaly nyáron (Moldovával együtt) tagjelölti státuszt kapott, de meg kell felelniük még számos kritériumnak, beleértve a korrupció elleni küzdelmet is.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij. Fotó:  Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok