Index Vakbarát Hírportál

Kína megfejtette, hogyan kellene véget vetni a háborúnak, de az ellenkezőjére készülhet

2023. február 24., péntek 09:59

Kína Ukrajnáról szóló állásfoglalását nagy várakozás előzte meg – annál is inkább, miután a közelmúltban nyilvánosságra kerültek a lehetséges drónszállítások Moszkva számára.

Kína tűzszünetre szólított fel az ukrajnai háborúban.

A pekingi külügyminisztérium által pénteken közzétett, nagy érdeklődéssel várt 12 pontos dokumentum a tárgyalások azonnali újrafelvételére szólít fel Ukrajna és Oroszország között.

A párbeszéd és a tárgyalások jelentik az ukrajnai válság egyetlen megvalósítható megoldását

– áll az állásfoglalásban.

Közben drónokat szállíthatnak az oroszoknak

Korábban azonban szkeptikusan fogadták Kína törekvéseit, hogy a javaslatokba jobban bekapcsolódjon, mivel Kína eddig nem ítélte el az orosz agressziós háborút. Ráadásul a jelek szerint Kína maga is tárgyalásokat folytat az oroszokkal kamikazedrónok szállításáról.

A SPIEGEL információi szerint a kínai Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology dróngyártó cég vállalta, hogy száz darab ZT–180-as drón prototípusát legyártja és teszteli, majd áprilisig leszállítja az orosz védelmi minisztériumnak.

Katonai szakértők szerint minden egyes ZT–180-as 35-50 kilogrammos robbanófej hordozására lesz alkalmas. A konstrukció állítólag hasonló az iráni Shahed–136 kamikazedrónéhoz. Az orosz hadsereg több százat használt belőlük az ukrajnai támadásoknál. Az áldozatok gyakran civilek voltak, az oroszok lakóházakat, erőműveket, távfűtőműveket vettek célba.

Az ilyen fegyverszállítási tervek közvetlenül ellentmondanak a béketárgyalásokra való felhívásnak. Mindazonáltal a 12 pontos dokumentum kimondja:

Minden félnek támogatnia kell Oroszországot és Ukrajnát abban, hogy egy irányba dolgozzanak, és végül átfogó tűzszünetet érjenek el

– olvasható ugyancsak a béketervben.

A konfliktus és a háború senkit sem szolgál. Minden félnek észnél kell maradnia, önmérsékletet kell tanúsítania, el kell kerülnie a lángok szítását, és meg kell akadályoznia, hogy a válság tovább súlyosbodjon vagy akár elszabaduljon.

Kína követeli, szigorúan tartsák be az ENSZ elveit

„Minden ország szuverenitását, függetlenségét és területi integritását hatékonyan fenn kell tartani” – áll a dokumentum első pontjában, amely a megfigyelők szerint gyakran utal Ukrajna eredeti határaira. Ugyanakkor arra is felszólít, hogy „minden ország jogos biztonsági érdekeit komolyan kell venni”. A megfogalmazás mögött diplomaták egyértelmű utalást látnak Oroszország érvelésére, mely szerint meg kell védenie magát az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben.

Kína is a háború stratégiai kockázatainak csökkentésére szólít fel a dokumentumban: „Nukleáris fegyvereket nem szabad használni, és nukleáris háborúkat nem szabad vívni.” A nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetést is el kell utasítani.

A dokumentum címe: „Kína álláspontja az ukrajnai válság politikai megoldásáról”. Pekingi diplomaták azonban óvatosan fogalmazták meg, hogy a javaslatokat „új békekezdeményezésnek” vagy „béketervnek” nevezzék.

Hivatkoztak Kína Oroszországhoz való különleges közelségére és semlegességének hiányára.

Az ukrajnai orosz invázió egy évvel ezelőtti kezdete óta Kína mindig is Vlagyimir Putyin orosz elnök mögött állt, és az Egyesült Államokat és a NATO-t nevezte meg a válság valódi okozóinak.

Az ukrajnai háború eseményeiről folyamatosan beszámolunk, az erről szóló tudósításunkat itt találja. 

(Borítókép: John Moore / Getty Images)

Rovatok