Index Vakbarát Hírportál

Kilenc év után újra halálos áldozata van a madárinfluenzának Kambodzsában

2023. február 24., péntek 18:53

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggasztónak tartja a madárinfluenzás megbetegedések számának folyamatos növekedését, és jelezte, hogy együttműködésre törekszik a kambodzsai hatóságokkal, miután a napokban két vírusfertőzést is kimutattak egy családnál a délkelet-ázsiai országban.

A kambodzsai egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint meghalt egy 11 éves kislány madárinfluenzában, majd – az áldozat tizenkét közeli ismerőse és családtagja körében megkezdett vizsgálat után – az édesapja szervezetében is kimutatták a vírust.

Kilenc év után ez volt az első ilyen haláleset az ázsiai országban,

ahol az ENSZ-szervezet adatai alapján 2003 és 2014 között 56 madárinfluenza-megbetegedést regisztráltak, ezek közül 37 volt halálos kimenetelű.

Sylvie Briand, a WHO járványügyi készültségért és megelőzésért felelős igazgatója egy pénteki online sajtótájékoztatón a madarakat és emlősöket, valamint az embereket érintő esetek számának emelkedése miatt aggasztónak nevezte a járványhelyzetet, és kijelentette: a legutóbbi fejlemények tükrében a WHO felülvizsgálja a H5N1-vírus globális, emberekre vonatkozó kockázatértékelését.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy Kambodzsában emberről emberre történt-e átvitel, vagy a két megbetegedést azonos környezeti feltételek – feltehetően a fertőzött madarakkal vagy más állatokkal való közvetlenebb kapcsolat – okozták-e

– tette hozzá az igazgató.

A halálos kimenetelű emberi madárinfluenza-fertőzés egészen 1997-ig ismeretlen volt, a H5N1-vírus először ekkor ütötte fel a fejét Hongkongban, több ember életét követelve. A szárnyasokra azonban rendkívül veszélyes, madárinfluenzában már több száz millió csirke és kacsa pusztult el, amióta a betegség 2003-ban pusztító útjára indult, és Ázsia-szerte megtizedelte a baromfiállományt.

Az emberek körében a betegség Vietnámban és Thaiföldön követelte a legtöbb halálos áldozatot, de Indonéziában és Kambodzsában is már több ember halálát okozta a kór.

Rovatok