Index Vakbarát Hírportál

Egy éve kezdődött a leírhatatlan pusztítás háborúja

2023. február 24., péntek 05:42

2022. február 24-én az orosz hadsereg három irányból is támadást indított a szuverén Ukrajna területe ellen: délen a Krím félszigetről, keleten a hivatalosan Ukrajna részét képező, de 2014 óta de facto valamennyire önálló szeparatista Luhanszki és Donyecki „Népköztársaságokból”, illetve északról Belarusz irányából.

A csapatok mozgása és felszereltsége alapján Vlagyimir Putyin egy villámháborúra készülhetett, aminek hivatalos célkitűzéseként Ukrajna „nácitlanítását” nevezte meg a Kreml, azonban vélhetően a valódi célja a nyugati irányultságú Volodimir Zelenszkij megbuktatása és egy orosz bábállam létrehozása mellett a 2014-ben jogtalanul annektált Krím félsziget Oroszországgal való szárazföldi összeköttetése lehetett.

A tervek azonban hamar elakadtak: Kijev köré hiába vontak ostromgyűrűt, az ukrán főváros védői kitartottak, miközben délen és keleten is lassan haladtak az oroszok. Kijev elfoglalásának a célja az volt, hogy coup de mainként megadásra kényszerítsék az ukránok vezetését, azonban ennek elmaradása miatt az oroszok nem tudták két vállra fektetni az ostromlott országot, így már egy éve zajlik a véres háború.

(Borítókép: Irpinyből menekülő emberek 2022. március 7-én. Fotó: Pierre Crom / Getty Images Hungary)

Rovatok