Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Nem vétózunk!

2023. február 25., szombat 07:55

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Richard Quest műsorának, a Quest Means Businessnek a vendége volt. A tárcavezető a beszélgetés során leszögezte, hogy Magyarország nem vétózza meg az Oroszország elleni tizedik uniós szankcióscsomagot.

Szijjártó Péter azért utazott az Egyesült Államokba, hogy felszólaljon az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén. Emellett arra is időt szakított, hogy interjút adjon a CNN-nek. A műsorvezető kezdésként felhozta Vang Ji budapesti látogatását. Erre reflektálva Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Kína vezető diplomatája Németországba, Franciaországba és Olaszországba is ellátogatott, mielőtt Moszkvába utazott.

„Megtisztelő volt, hogy mi is szerepeltünk az útitervében, hiszen Kína fontos partner számunkra a kereskedelem és a beruházások tekintetében. Részben, de csak részben beszéltünk a béketervről, hiszen a látogatás hétfőn zajlott, és csupán most jelentették be az egyes pontokat” – mondta.

Mint ismert, Kína állítólag béketervvel állt elő az ukrajnai háború befejezésére. Pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy nyitott a Peking által előterjesztett 12 pontos béketerv egyes részeinek megfontolására.

A tárcavezető ezután ismét megerősítette, hogy Magyarország elítéli az Orosz Föderáció támadását, elítéli a háborút. „Egyértelmű, hogy kiállunk Ukrajna mellett, és felszólítunk mindenkit Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának tiszteletben tartására. Ez nem kérdés” – jegyezte meg a miniszter.

Ezért nem vétózik Magyarország

Richard Ques azt is megkérdezte beszélgetőpartnerétől, hogy a közelmúltban miért tett látogatást az Oroszországgal jó diplomáciai viszonyt ápoló Belaruszba. Erre Szijjártó Péter kifejtette, hogy szomszédos országként a magyarok aggódnak amiatt, hogy ez a háború eszkalálódhat és elhúzódhat mind földrajzi értelemben, mind pedig időben. Elmondása szerint arra kérte kollégáját, Belarusz külügyminiszterét, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely a háború elhúzódásához vagy eszkalálódásához vezetne.

Ezután az uniós szankciós politika került terítékre. Szijjártó Péter elmondta az amerikai nézőknek, hogy az Orbán-kormány nem támogatja magát a szankciós politikát, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy vétózik minden javaslat után.

„Nem vétózunk, amikor szavazásra kerül a tizedik szankcióscsomag. El is mondom, miért nem. A csomaggal kapcsolatos megbeszélések során sikeresen kiharcoltunk minden olyan mentességet, amelyek által kikerültek azok a problémás kérdések a szankciók közül, amelyek számunkra fontosak. Például teljesen egyértelművé tettük, hogy soha nem támogatunk semmiféle szankciót, amely korlátozná a nukleáris együttműködést. Soha nem támogatunk olyan szankciót, amely korlátozná az olajszállítást Oroszországból Magyarországra, vagy a gázszállításokat” – fejtette ki a politikus.

A műsorvezető a beszélgetés vége felé arról érdeklődött, mennyire változtatta meg a magyar kormány álláspontját a háborúról az, hogy sok magyar származású ember él Ukrajnában.

Válaszában Szijjártó Péter kifejtette, hogy brutálisnak látják a fegyveres konfliktust, amelyben több száz, vagy akár több ezer ember veszíti életét napi szinten. „Tehát szerintünk az első számú kötelesség most az emberéletek mentése. És emberéleteket nem lehet fegyverszállítmányokkal menteni, emberéleteket nem lehet szankciós rendszerekkel menteni, emberéleteket csak a háború véget vetésével lehet menteni, amennyiben azonnali tűzszünetet érünk el, ha leülünk a tárgyalóasztalhoz, hogy megkezdődjenek a béketárgyalások, amelyeknek a végén valamilyen fenntartható békemegállapodást érnek el” – mondta, hozzátéve, hogy Magyarország szívesen közvetítene a felek között a béketárgyalásokon.

A teljes beszélgetés alább tekinthető meg:

Sztárriporter érkezik Magyarországra

Szijjártó Péter egy másik videóban besétált Richard Quest műsorvezetőhöz, és azt mondta, többet nem szerepel a riporter műsorában, ha nem tudnak összehozni egy budapesti találkozót. Erre Quest előkapta a telefonját, és elkezdett időpontot egyeztetni a tárcavezetővel.

„Budapest május 1-jén vagy közvetlenül a koronázás után” – bökte ki a műsorvezető, mire a külügyminiszter csak annyit mondott:

„Szólj, amikor jössz, és nagyon illő módon foglak fogadni”.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2021. november 25-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok