Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Meglehet, hogy a kínai elnök nem tudott az Amerikában lelőtt kínai léggömbről

2023. február 25., szombat 13:37

Meglehet, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök nem tudott arról a megfigyelő léggömbről, amely nyolc napig az Egyesült Államok légterében szállt, mielőtt lelőtték – hangzott el az ABC News amerikai hírtelevízió Joe Bidennel készített, helyi idő szerint péntek esti interjújában.

Az amerikai elnök múlt héten kijelentette, hogy kész volna tárgyalni kínai hivatali kollégájával, azonban leszögezte, nem fog bocsánatot kérni a léggömb megsemmisítéséért. A két hete lelőtt ballon Washington szerint hírszerző léggömb, Kína állítása szerint viszont pályájáról letért meteorológiai megfigyelőeszköz volt.

Az időjárási megfigyelő léggömböket gyártó Zhuzhou Rubber Research nevű kínai cég, amely a kínai meteorológiai szolgálat által használt repülő eszközök 75 százalékáért felel, szombati közleményében leszögezte, „semmi köze nincs” az Amerikába tévedt léggömbhöz.

Antony Blinken amerikai külügyminiszer az incidens miatt februárban lemondta tervezett pekingi látogatását. Kína hisztérikusnak nevezte Washington „abszurd” reakcióját, amellyel Peking szerint a nemzetközi normákat is megsértette.

Egyre több az azonosítatlan tárgy Amerika felett

Az amerikai–kínai viszonyban az elmúlt két hétben egyre több feszültség keletkezett, amiért a kivizsgálásra ítélt kínai megfigyelő léggömb nyolc napon keresztül sodródott az észak-amerikai légtérben, mielőtt az amerikai légierő február 4-én megsemmisítette azt.

Az Egyesült Államok területén az elmúlt hetekben több azonosítatlan repülő tárgyat is észleltek, ezeket egytől egyig lelőtték. Egyedül a kérdéses kínai léggömb maradványait találták meg, az Észak-amerikai Parancsnokság pedig múlt hétvégén közölte, hogy a fellelt darabokat már át is adták a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) kivizsgálásra.

A két nagyhatalom közötti kapcsolat még feszültebbé vált, miután – a kínai külügyminisztérium pénteki közlése szerint – Peking hiába kért információt a lelőtt léggömbről. Az amerikai külügyminisztérium és a védelmi minisztérium (Pentagon) egyaránt megerősítette, hogy a repülő eszköz február 4-ei lelövése után megkeresték a kínai társtárcákat, hogy nyitva hagyják a kommunikációs csatornákat. A kínai védelmi tárca azonban közölte, nem fogadta a Pentagon hívását, mivel az Egyesült Államok nem teremtette meg „a megfelelő légkört” az egyeztetéshez.

Rovatok