Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, ki lehet a Világbank következő elnöke

2023. február 25., szombat 14:44

Néhány napja derült ki, hogy idén júliusban távozhat tisztségéből David Malpass, a Világbank elnöke. Most úgy fest, hogy Joe Biden amerikai elnök megtalálta az utódját.

A Politico szerint az amerikai elnök csütörtökön Ajay Bangát, a Mastercard volt vezérigazgatóját jelölte a Világbank élére. A lap szerint

aZ AMERIKAI ELNÖK NAGY MEGLEPETÉST szerzett A DÖNTÉSSEL, MIVEL A SZAKÉRTŐK NEM SZÁMÍTOTTAK ARRA, HOGY BANGÁT JELÖLI A TISZTSÉGRE. 

Joe Biden közleményében azt írta, Ajay Banga rendelkezik azokkal az egyedi képességekkel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy „a történelemnek ebben a kritikus pillanatában” vezesse a Világbankot. A világ vezetői az utóbbi időben arra kérték a nemzetközi pénzintézetet, hogy gondolja újra a klímaváltozás, élelmiszer-biztonság és a koronavírus-járvány terén eszközölt stratégiáját. 

Ajay Banga először a Citigroupnál vált ismertté. Az indiai (egész pontosan szikh) származású férfi szerény, de jellegzetes figura volt a Wall Street elitjének körében. 

A Citigroup után 2010-ben vette át a Mastercard vezetését, amelynek 2020-ig volt a vezérigazgatója. Pénzügyi szakértelmét senki sem vonja kétségbe, azt viszont igen, hogy valóban ért-e azokhoz a politikai témákhoz, amelyekkel (a nyugatiak szerint) a Világbanknak mindenképpen foglalkoznia kell. Több környezetvédő civil szervezet is kritizálta azt, hogy ő lett a jelölt.

Biden egy bolygóromboló vezérigazgatót választott a Világbank elnökének

– mondta Bronwen Tucker, az Oil Change International nevű vállalat menedzsere, aki (másokkal együtt) azt is kétségbe vonta, hogy valóban az amerikai elnök joga kell-e legyen az, hogy vezetőt jelöljön a Világbank élére – számolt be a Politico.

A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet korábbi tájékoztatása szerint David Malpass – akit még Donald Trump jelölt a tisztségre – június 30-i hatállyal távozik posztjáról ötéves megbízatásának lejárta előtt. Lemondásának pontos indoka egyelőre nem ismert, Malpass közlése szerint „új kihívásokat keres magának”.

(Borítókép: Ajay Banga. Fotó: Vivan Mehra / The The India Today Group / Getty Images)

Rovatok