Index Vakbarát Hírportál

Rasszista megjegyzések miatt száműzték több újságból a népszerű képregénysorozatot

2023. február 26., vasárnap 17:17

Több amerikai napilapban nem jelenhet meg a jövőben a Dilbert című humoros képregénysorozat, miután alkotója rasszista, afroamerikaiakat szidalmazó kirohanást intézett egy videófelvételén a YouTube-on.

Scott Adams „gyűlölködő csoportnak” nevezte az afroamerikaiakat, és azt javasolta, hogy a „fehér amerikaiak meneküljenek jó messzire a feketéktől”, miután egy konzervatív közvélemény-kutató cég felmérése szerint sok afroamerikai nem gondolja úgy, hogy rendben lévő dolog fehér amerikainak lenni. A karikaturista a videót a Rasmussen konzervatív közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése közzétételét követően töltötte fel csatornájára.

A felmérés szerint az afroamerikai válaszadók 26 százaléka nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy rendben lévő dolog fehér amerikainak lenni, 21 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy nem tudja. 

Ugyanakkor a Rasmussen múlt héten online és telefonon keresztül ezerfős, reprezentatív mintán végzett felmérése szerint a választókorú és a következő választáson részt venni szándékozó teljes amerikai lakosság 72 százaléka azt mondta: igenis rendben lévő dolog fehér amerikainak lenni, és csak 12 százalék nem értett egyet ezzel a kijelentéssel.

Ha a feketék közel fele nincs kibékülve a fehérekkel, akkor ez egy gyűlölködő csoport. És nekem akkor semmi közöm ezekhez az emberekhez

– fogalmazott Adams a szerdai videójában, amely dühödt reakciókat indított el a közösségi médiában, és sokan azt követelték: a szerkesztők mostantól ne közöljék a képregényrajzoló munkáit.

Az újságok elhatárolódnak

Az 1989-ban indított népszerű képregénysorozata, a vállalati munkahelyi kultúrát szatirikus és humoros módon ábrázoló Dilbert-karikatúrák a jövőben nem jelennek meg a többi között a Los Angeles Times, a The Washington Post és a USA Today című újságban és a hozzájuk tartozó lapcsoportokban – jelentették be a fenti szerkesztőségek pénteki és szombati közleményeikben. A CNN szerint több száz újságról van szó.

Ez most nem nehéz döntés. Nem adunk otthont azoknak, akik szövetségre lépnek a rasszizmussal

– fogalmazott Chris Quinn, a clevelandi Plain Dealer szerkesztője az olvasókhoz címzett pénteki online levelében. 

A Los Angeles Times szombaton jelentette be, hogy a jövőben nem közli a Dilbert-képregénysorozatot.

Scott Adams karikaturista február 22-én rasszista kijelentéseket tett élő adásban a YouTube-csatornáján, és ezeket a gyűlöletkeltő megjegyzéseket a Times visszautasítja

– jelentette be az újság szerkesztősége a honlapján.

A Los Angeles Times azt is közölte, hogy az elmúlt hónapokban négy Dilbert-képregényt is eltávolított az oldalairól, mert nem felelt meg a napilap minőségi előírásainak.

Scott Adams reagált a tiltásra

Az MTI beszámolója szerint Adams a YouTube-csatornáján megerősítette, hogy számos napilap a jövőben nem publikálja a Dilbert-képregénysorozatot, és hogy számított erre.

Hétfőre a legtöbb lapban várhatóan letiltanak. Szóval a bevételi forrásaim a jövő hétre megszűnnek. A hírnevemet az életem hátralévő részére tönkreteszik. Ebből nem lehet talpra állni

– fogalmazott a humoros képregények rajzolója.

Adams szerdai videójában azt is közölte: elköltözött, hogy ne legyen „fekete emberek” közelében, és arra szólította fel a „fehér amerikaiakat”, hogy tegyenek hasonlóan. „Nem azt mondom, hogy kezdjünk háborúzni, vagy bármi ilyesmi. Csak annyit mondok: költözzenek el!” – fogalmazott az amerikai karikaturista a videójában.

Rovatok