Index Vakbarát Hírportál

Megrendítő fotók készültek a latin-amerikai óriásbörtönben

2023. február 26., vasárnap 07:02

A BBC számolt be arról, hogy több ezer bűnözőt szállítottak át egy nemrég épült börtönkomplexumba El Salvadorban. A Reuters hírügynökség fotókon is megörökítette az eseményt.

A komplexumot Nayib Bukele elnök építtette fel, aki háborút hirdetetett az országot dúló bűnbandák ellen. El Salvadorban az utóbbi időben veszélyhelyzetet is hirdettek amiatt, hogy nagyon gyakorivá váltak a gyilkosságok és az egyéb erőszakos bűncselekmények.

A most megépült börtönben összesen több mint 40 ezer elítéltet terveznek fogva tartani.

A bűnözők első csoportja nemrég érkezett meg a börtönbe, benne több mint 2000 emberrel. A fotókon az látszik, hogy a tetovált elítélteket mezítláb és megbilincselve vezették be a börtönbe, miután busszal a helyszínre érkeztek.

A BBC szerint Bukele elnök „Amerika legnagyobb börtöneként” hivatkozott az intézményre. Azt írta: a bűnözőknek ez lesz az új otthona, ahol több évtizeden keresztül élhetnek egymás-hegyén hátán, anélkül, hogy további károkat okoznának a társadalomnak.

A komplexumban finoman szólva sem nyugatias módon tartják fogva az elítélteket. Az óriási büntetőintézet összesen 8 épületből áll, amelyek mindegyikében 32 darab, egyenként 100 négyzetméteres cella található. 

Egy-egy ilyen cellában több mint 100 fogvatartottat zsúfolnak majd össze (matematikailag is csak így jön ki az is, hogy több mint 40 ezer embert akarnak fogva tartani a komplexumban). A cellákban összesen mindössze két mosdókagyló és két vécé található. 

Az el salvadori hatóságok szerint az utóbbi hónapokban több mint 64 ezer embert fogtak el, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az országban tevékenykedő bűnbandák tagjai lehettek. A kormányzat célja az, hogy teljesen felszámolja ezeket a régóta működő bűnbandákat.

Egyes jogvédő szervezetek úgy vélik, hogy az őrizetbe vett 64 ezer közt ártatlanok is lehetnek, és azt is kifogásolták, hogy a fogvatartottak a börtönben „kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódban” fognak részesülni. Az el salvadori polgárok azonban egyelőre támogatják a kormányzat kemény fellépését a bűnbandákkal szemben.

(Borítókép: Secretaria De Prensa De La Presi / Reuters)

Rovatok