Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin: Erre kénytelenek vagyunk reagálni

2023. február 26., vasárnap 08:41

Interjút adott Vlagyimir Putyin az orosz köztévének. Az elnök szerint elképzelhető, hogy ha beválik a Nyugat terve, akkor nem marad meg az orosz nép. Elmondása szerint ezek a tervek, amelyekről beszél, „papírra vannak vetve”.

Ha a Nyugatnak sikerül feldarabolni az Orosz Föderációt és megteremteni az ellenőrzést a darabjai felett, nem biztos, hogy az orosz nép megmarad, „lesznek moszkoviták (ebben az esetben moszkvaiakat jelenthet, az értelmező szótár szerint azonban a Szovjetunió politikai céljait és tetteit fenntartás nélkül elfogadó és gyakran túlbuzgón támogató személy – a szerk.), uráliak és mások” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 tévécsatornának adott interjújában vasárnap.

Az orosz elnök úgy véli, hogy ha „sikerül a Nyugat terve”, akkor az orosz nép sorsa „drámaian megváltozik”.

Nem is tudom, hogy egy olyan etnikum, mint az orosz nép, megmaradhat-e úgy (ebben az esetben – a szerk.), ahogyan ma van

– fogalmazott Putyin a TASZSZ szerint.

Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy a Nyugat ezen tervei „papírra vannak fektetve”. „Minden ott van, minden le van írva, minden papírra van vetve. Nos, most, hogy a világi unió összeomlása után a világot kizárólag a maguk számára újraalkotni próbáló kísérleteik ehhez a helyzethez vezettek, kénytelenek vagyunk erre reagálni” – mondta Putyin.

Az elnök azt is elmondta, hogy a Nyugat egyetlen célja Oroszország jelenlegi formájában való felszámolása.

Egyetlen céljuk van – szétdarabolni a volt Szovjetuniót és annak fő részét, az Orosz Föderációt

– mondta Putyin. Szerinte a Nyugat különböző entitásokra akarja felosztani Oroszországot.

„Ez egyszerűen nevetséges”

Putyin megerősítette, hogy Oroszország szükségesnek tartja a brit és a francia nukleáris arzenál bevonását a tárgyalásokba. Mint mondta, korábban Moszkva az enyhülésre, valamint arra való tekintettel „helyezte őket zárójelbe”, hogy „a NATO szinte demilitarizált szervezetnek nyilvánította magát”.

Felidézte azokat a kijelentéseket, amelyek szerint a szövetség „leginkább politikai szervezet, nem pedig katonai blokk”. Mint mondta, ennek a kérdésnek a megvitatásában a jelenlegi helyzetben „vissza kell térni a kezdőkörbe”.

Minden máson felül, miközben azt teszik, amit ma Ukrajnában tesznek, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy amerikai katonák a mi nukleáris létesítményeink körül settenkedjenek. Ez egyszerűen nevetséges

– hangsúlyozta Putyin.

Hangot adott álláspontjának, amely szerint a NATO az Ukrajnába irányuló, több tíz milliárd dolláros fegyverszállításai miatt a konfliktus részesének tekintendő, mivel a szövetség nem kap pénzt a szállítmányokért.

A világnak változnia kell

Putyin szerint Oroszország egyetért azzal, hogy a világnak változnia kell, és ezt soha nem akadályozta, egyebek között az ENSZ-ben sem, de azt ellenzi, hogy az új világ csak egyetlen ország, jelen esetben az Egyesült Államok érdekei szerint épüljön. Azt mondta, hogy Washington több „szatellitája” a gazdasági és a katonai függősége miatt csatlakozott az Oroszország elleni küzdelemhez, miközben tudatában van annak, hogy ez nem az ő, csak az amerikaiak „egoista” érdekeinek felel meg.

Emlékeztetett arra, ahogy a szövetséges Franciaországot „megalázták” azzal, hogy megfosztották őket az ausztráliai tengeralattjáró-megrendelésüktől, Párizs mégsem reagált semmilyen módon.

Az orosz elnök kifejezte meggyőződését, hogy a többpólusú, a kölcsönös tiszteleten alapuló világért folytatott küzdelem győzedelmeskedni fog.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. február 23-án. Fotó: Mikhail Metzel / AFP)

Rovatok