Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas hajórobbanás az olasz tengerparton, 59 holttestet emeltek ki eddig a vízből

2023. február 26., vasárnap 10:35

Az olasz parti őrség 59 holttestet, közülük legalább 12 gyermeket emelt ki a vízből, miután vasárnap egy illegális bevándorlókat szállító hajó felrobbant az olasz szárazföld déli partjainál. A mentők eddig mindegy 80 túlélőre bukkantak. Helyhiány miatt akadt olyan túlélő, akit a koronavírusos betegek között tudtak csak elhelyezni – jelentette a RAI állami média.

A RAI az olasz félsziget lábánál fekvő Calabriában, a Crotone tengerparti város közelében lévő kikötői hatóságokat idézve közölte, hogy a hajó több mint 100 illegális bevándorlót szállított, amikor hajnalban bajba került a Jón-tengeren.

Vasárnap délelőtt mintegy 80 túlélőre bukkantak – mondta Luca Cari, a mentési munkálatokban részt vevő tűzoltók szóvivője. 

#Calabria
Strage di migranti sulle coste di #Crotone. Una struggente denuncia davanti ai resti del #naufragio.

“Sono morti bambini, non carichi residuali. Che Dio vi maledica!”

Parla Orlando Amodeo, ex dirigente polizia, oggi volontario della #CroceRossapic.twitter.com/sWMIgUJVxU

— Manolo Luppichini ** (@manolo_loop) February 26, 2023

Az állami televízió szerint a túlélők közül mintegy 27-en tudtak önerőből kiúszni a partra, a többiek a háborgó hullámok között vártak arra, hogy kimentsék őket. A 80 túlélő közül 59-et az Isola Capo Rizzuto-i menedékkérő központban láttak el, míg további 21 embert a crotonei polgári kórházban. 

Közülük egy kilencéves kisfiút helyhiány miatt a koronavírusos betegek osztályán helyeztek el.

Az RAI jelentése szerint 45 holttestet emeltek ki a vízből, közülük minimum tizenketten gyermekek voltak. Az AFP Hírügynökség fél öt után nem sokkal 59 halottról számolt be.

Az AGI olasz hírügynökség értesülése szerint egy néhány hónapos csecsemő is van a halottak között, írja az Associated Press. A RAI jelentése szerint a mentési munkálatokban a parti őrség, a határőrség és a tűzoltók hajói vesznek részt. 

Robbanás történt a hajón

A bűnüldöző szervek tisztviselői megpróbálják összegyűjteni a túlélők vallomásait, hogy megértsék, hányan voltak az elsüllyedt hajón, amelyen állítólag 200-250, Irakból, Iránból, Afganisztánból és Szíriából érkező migráns tartózkodott. Egy feltételezett embercsempészt őrizetbe vettek. Az egyik kimentett migráns a mentősöknek elárulta, hogy az elsődleges feltételezésekhez képest nem kettészakadt, hanem felrobbant a hajó.

Robbanás történt a fedélzeten, néhány holttesten égési nyomok láthatók

– mesélte a kimentett áldozat.

Az AdnKronos szerint a robbanás akkor történt, amikor a hajó már közeledett a szárazföldhöz. 300-400 méteres mélységben is találtak még maradványokat a hajóból.

A rendőrség már nem tudott segíteni

Hajnali négy óra körül a Guardia di finanzia di Vibo Valentia légi és tengeri műveleti osztályára érkező telefonhívás volt az, amire felfigyeltek a mentősök. A segélykérő rosszul érthető angolja miatt nem adott semmilyen információt az esetről, de a műveleti központ munkatársai azonnal rájöttek, hogy valami történhetett, és riasztották a crotonei rendőrséget.

A parti őrség, a Guardia di Finanza, az állami rendőrség, az olasz csendőrség, valamint a Vöröskereszt munkatársai is a helyszínre siettek az eset miatt. A Guardia di Finanza jelentése szerint

a hajó négy nappal ezelőtt indult el a törökországi Izmir kikötőjéből,

és tegnap este a Frontex európai ügynökség járőrszolgálatot teljesítő repülőgépe észlelte a crotonei partoktól mintegy 64 kilométerre.

A riasztást követően először a crotonei haditengerészeti műveleti részleg egyik megfigyelője és a tarantói léghajózási csoport járőrhajója kihajózott. A kedvezőtlen tengeri viszonyok azonban „lehetetlenné tették a terület elérését, és a hajóknak vissza kellett térniük a kikötőhelyükre”. Ezután értesítették a rendőrséget, de a partra kiérkezve már csak a hajó maradványaival találkoztak.

Rovatok