Index Vakbarát Hírportál

Vérvörös a térkép Magyarország körül

2023. február 26., vasárnap 11:16

Annak ellenére, hogy a legtöbb európai országban szelídült vagy eltűnt a koronavírus 2022-ben, mégis több ember vesztette életét, mint a járvány előtti években – derült ki az Eurostat friss adataiból.

Az Eurostat közlése szerint a többlethalandóság Európában 2022 decemberében 19 százalékkal emelkedett a 2016–2019-es évek átlagához képest. Az év utolsó hónapjában a halálozások száma az azt megelőző hónaphoz képest is megugrott a régióban, novemberben ugyanis az éves átlagnál 8 százalékkal többen vesztették életüket.

Ehhez képest a koronavírus-járvány időszakában, 2020. decemberben 30 százalék, 2021-ben pedig 24 százalék volt a többlethalandóság az Európai Unióban.

Tavaly decemberben a hónapra jellemző átlaghoz képest a legmagasabb arányt Németországban plusz 37 százalékkal regisztrálták, Ausztriában 27 százalékos, majd Szlovéniában 26 százalékos növekedést jelentettek a mortalitásokban, negyedik helyre pedig 25 százalékos többlethalálozással Írország és Franciaország került.

A koronavírus-járvány előtti évek decemberi hónapjára jellemző adatokhoz képest Csehországban, Észtországban és Hollandiában 23 százalékkal, Dániában 22 százalékkal, Finnországban és Litvániában 21 százalékkal többen haltak meg. 

A jelentésből látható, hogy Nyugat-Európában jelentős többlethalálozást regisztráltak 2022 utolsó hónapjában, és ugyan

Magyarországon is emelkedést mutatott ez a szám, de jóval alacsonyabb, 2,8 százalékos mértékben.

A decemberi kimagasló halálozási adatok egyik magyarázata, hogy januárral együtt az említett hónap tekinthető a felső légúti megbetegedések fő szezonjának, az influenzavírus is ekkor terjed a legjobban. 

(Borítókép: Karl-Josef Hildenbrand / Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok